Slovenka v Singapure už druhý mesiac odoláva koronavírusu
15 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Slovenka Ingrid Visolajskábýva vo veľkomeste, kde si so zastavením šírenia nákazy poradili naozaj bravúrne. Jej skúsenosti publikovali dobrenoviny.sk


Mladá žena natočila aj sériu videí. Prvé bolo zamerané na to, aké opatrenia zaviedol Singapur pred rozšírením vírusu. V druhom približuje, ako sa ona sama úspešne chráni už druhý mesiac pred koronavírusom.

Dôležitá je podľa nej osobná hygiena, ale hlavne aj izolácia ľudí s príznakmi. Udržať v karanténe treba aj tých, ktorí prišli do kontaktu s potencionálne infikovanými prípadmi alebo cestovali do zahraničia.


Ružomberská nemocnica má prvý potvrdený prípad nákazy
Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP v Ružomberku má prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | SITA


„Nedotýkajte sa tváre, úst ani nosa, keďže je to možná cesta, ako sa môže vírus dostať do vášho tela. Nezabúdajte na to, že váš mobilný telefón môže zachytiť baktérie, ktoré sa tam môžu udržať až 24 hodín. Treba ich preto pravidelne čistiť a dezinfikovať povrchy,“ uvádza Ingrid vo videu.

Mladá Slovenska ešte zdôraznila, že ochranné rúška sú určené pre nakazených, alebo pre ľudí, ktorí prichádzajú do styku s chorými. "Ak sa ale rozhodnete pre rúško aj v prípade, že ste zdraví, bude účinné len v prípade, keď s ním viete zaobchádzať správne a nebudete ho napríklad chytať so špinavými rukami alebo ho používať znečistené."

V Singapure sa zatiaľ vyliečilo viac ako 70 % nakazených, nezaznamenali žiadne smrteľné prípady. Všeobecne sa totiž v Ázii považuje za spoločensky neprípustné pohybovať sa na verejnosti, pokiaľ ste chorí a infekční. Prísť takto do práce znamená niekde priamo porušenie pracovného poriadku.



Kapitalizmus nepozná zľutovanie ani v čase krízy. Ochranné rúška sa predávajú za extrémne čiastky
Pred krízou spojenou s koronavírusom sa ich cena pohybovala na úrovni približne 30 centov za kus. Dnes sa cena jedenej rúšky zvyšila o viac ako 50 násobok. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok