Koronavírus potvrdili u poslanca mesta Giraltovce, do karantény ide aj primátor
15 | 03 | 2020 I SITA

Prvý potvrdený prípad ochorenia koronavírus v Prešovskom kraji zaznamenali v sobotu v meste Giraltovce (okres Svidník). Pozitívne testovaným bol poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý mal byť v období jarných prázdnin na lyžovačke v Rakúsku.


Keďže začiatkom tohto týždňa sa zúčastnil aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva, mestský úrad ostane od pondelka zatvorený. Väčšina jeho pracovníkov a poslancov, ktorí prišli s infikovaným do kontaktu, totiž musí ostať v domácej karanténe. V nej je aj infikovaný mestský poslanec. Agentúre SITA to potvrdil primátor mesta Giraltovce Ján Rubis.

Ako ďalej uviedol, na sobotnom večernom krízovom štábe mesta prijali viacero opatrení. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nám to nahlásil o 19.30 hod. Na krízovom štábe sme vybrali prezenčnú listinu a videozáznam, kto všetko bol na mestskom zastupiteľstve. Vyrozumeli sme všetkých ľudí a všetci sme v 14-dňovej karanténe. Úrad bude kompletne zatvorený, lebo 80 percent zamestnancov bolo aj na mestskom zastupiteľstve,“ zdôraznil Rubis.

Pôvodne malo mesto od pondelka v pláne iba obmedziť činnosť úradu. V karanténe podľa primátora, ktorý sám podstúpi dvojtýždňovú domácu karanténu, skončilo vyše 40 ľudí. Zoznam tých, ktorí prišli s infikovaným poslancom do kontaktu, nahlásili pracovníkom RÚVZ vo Svidníku.

Slovensko má ďalších 10 nakazených koronavírusom, spolu už ich je 54
Slovensko má ďalších desať nakazených na koronavírus. Spolu už ich tak je 54. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza, TASR


„Tí, ktorí v karanténe nemuseli ostať zajtra prevedú dezinfekciu úradu. Zabezpečili sme rúška pre opatrovateľky a tých, ktorí budú od 17. do 19. marca vyplácať dávky v hmotnej núdzi, keďže títo pracovníci neboli na zastupiteľstve. Čiže budú zabezpečovať aspoň základné služby pre občanov,“ vysvetlil Rubis.

Ako uviedlo mesto na svojej webovej stránke, jednotlivé oddelenia je možné od pondelka 16. marca kontaktovať len elektronicky, pričom pracovná agenda sa bude vybavovať až po uplynutí povinnej domácej karantény. Ako pre agentúru SITA potvrdil poslanec Martin Varga, u ktorého koronavírus identifikovali, z rakúskeho strediska Ischgl sa vrátil vo štvrtok 5 marca.

„V danej chvíli nebola táto oblasť a ani Rakúsko vyhlásené za problémové. Po svojom návrate som na tom bol fyzicky dobre a zaradil som sa do pracovného procesu, keďže som nepociťoval žiadne medializované príznaky ako bolesti svalov, kĺbov, horúčky či suchý kašeľ. Príznaky, ktoré som mal boli totiž totožné s tými, ktoré mávam pravidelne počas zimného obdobia, keďže mám problém s dutinami. Uvedenú skutočnosť je možné overiť aj v mojej zdravotnej dokumentácií,“ zdôraznil Varga s tým, že jeho teplota bola maximálne okolo 37,2 stupňov.

Pellegrini dnes zvolal mimoriadnu vládu
15 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Po víkende, kedy boli zverejnené nové skutočnosti ohľadom vírusu, som dobrovoľne kontaktoval zodpovedné úrady. Pýtal som sa, či by som si vedel aj ako samoplatca urobiť kontrolnú vzorku. Dostal som informáciu, že rozhodujúcim príznakom pri vyšetrenie možnej nákazy bola teplota 38 stupňov, čo som ja nemal. Cítil som sa štandardne, rovnako ako celý tento týždeň,“ dodal poslanec. Mobilná odberová jednotka ho napokon navštívila v piatok 13. marca, o deň neskôr uňho potvrdili prítomnosť vírusu.

Podľa Vargu nie je isté, či k nákaze prišiel v Rakúsku. Na lyžovačke boli šiesti kamaráti. Traja z východu Slovenska, ďalší zo Žiliny a jeden žije vo Švajčiarsku. „Ostatní piati moji kamaráti nevykazujú po desiatich dňoch žiadne príznaky. Dvaja z nich sa už ale včera večer nechali testovať,“ dodal pre agentúru SITA Varga.

Musíte zostať v domácej karanténe? Toto treba dodržiavať
Počas domácej karantény sú ľudia povinní sledovať svoj zdravotný stav, náhly nástup aspoň jedného z príznakov, akými sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Gabriel Matta / TASR


Ako ďalej uviedol, okrem zasadnutia zastupiteľstva sa snažil byť doma a chodil iba na bežné nákupy. V súčasnosti je už v domácej karanténe. „Ruky som nikomu nepodával, vždy som si ich dezinfikoval. Moje správanie preto považujem za zodpovedné. Neporušil som žiadne nariadenie, ktoré bolo platné v danom čase. Bol som proaktívny. Ak by fungovali vyšetrenia rýchlejšie, možno o tom vieme už začiatkom týždňa. Z vlastnej skúsenosti chcem aj týmto spôsobom všetkých vyzvať k maximálnej obozretnosti,“ zdôraznil Varga.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Do soboty 14. marca bolo na Slovensku potvrdených 44 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

Slovenskí väzni vyrobili do piatka približne 12.000 ochranných rúšok na tvár
Približne 12.000 ochranných rúšok vyrobili slovenskí väzni od 5. marca do piatka 13. marca v siedmich slovenských väzeniach. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | TASR