Kollárovci to nebudú mať so Smerom-SD jednoduché, hovorí Baránek
15 | 03 | 2020 I SITA

Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) bude „ťažkou opozíciou“ pri oponovaní krokov strán vládnej koalície, nebudú to mať jednoduché najmä kollárovci kvôli minulosti ich predstaviteľov.


Budú čeliť niekomu, kto dlho vládol, kto má čísla a relevantné informácie. Pre agentúru SITA to povedal politický analytik Ján Baránek s tým, že Smer-SD bude rozhodne ťažšou opozíciou ako strana Mariana Kotlebu.

Sociológ Pavel Haulík nevylúčil, že Smer-SD ako opozičnú stranu môže postihnúť počas volebného obdobia odliv voličov. Záleží to však od toho, ako sa podľa Haulíka vyjasní situácia v Smere-SD a ako sa bude dariť budúcemu premiérovi Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Analytik Baránek uviedol, že Smer-SD bude mať v parlamente kvalifikovaných opozičných politikov ako napríklad Roberta Fica, Petra Pellegriniho či ďalších exministrov. „Smer-SD ovládal políciu, tajné služby. Otázkou je, čo začnú postupne vyťahovať. Asi majú v šuplíkoch rôzne materiály,“ povedal Baránek a pokračoval, že politickí konkurenti Smeru-SD môžu byť predmetom vydierania alebo mediálneho nátlaku.

Pellegrini dnes zvolal mimoriadnu vládu
15 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Nebudú to mať jednoduché hlavne takí kollárovci (Sme rodina – pozn. SITA), ktorí mali v minulosti nejaké šrámy,“ doplnil. Je tiež otázkou, či bude v parlamente ako poslanec šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. „Keď tam bude, hlavne pre Smer-SD bude jedna radosť byť v opozícii. Myslím si však, že Kiska v parlamente nebude,“ usúdil analytik.

Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že vládna koalícia to nebude mať s jeho stranou ľahké. „Nebudeme robiť šašoviny ako pán Matovič, ale budeme profesionálne, odborne pracovať v Národnej rade SR,“ vyjadril sa Fico tento týždeň.

Smer obsadí v parlamente 38 kresiel. Znamená to, že keď bude chcieť odvolať člena vlády, môže konať sám bez pomoci strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Na iniciovanie schôdze na odvolanie vlády alebo niektorého z ministrov je totiž potrebných 30 podpisov poslancov.

Musíte zostať v domácej karanténe? Toto treba dodržiavať
Počas domácej karantény sú ľudia povinní sledovať svoj zdravotný stav, náhly nástup aspoň jedného z príznakov, akými sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Gabriel Matta / TASR


Pomoc ĽSNS bude Smer-SD potrebovať vtedy, ak by žiadal v snemovni zvolať poslanecké grémium. Vtedy musia s takouto žiadosťou prísť dva poslanecké kluby. Ide o prípady, ak treba riešiť nejakú politickú otázku alebo ak nastane spor, ako sa má postupovať v rokovaní parlamentu.

Baránek si myslí, že Smer-SD bude s ĽSNS koordinovať svoje kroky, aj keď ich navonok nebude deklarovať. „Nehovorím, že vo všetkom bude Smer-SD spolupracovať s ĽSNS, ale v tom, čo sa im hodí, tak určite,“ dodal.

Smer-SD sa po dvoch volebných obdobiach vo vláde ocitne v opozícii. Sociológ Haulík pripustil, že časť voličov sa od strany odkloní. Smer-SD má však sčasti vo svojich rukách, či taká situácia podľa sociológa nastane.

Na ustanovujúcej schôdzi pléna zložia novozvolení poslanci sľub. Bude sa taktiež voliť vedenie parlamentu a členovia výborov
Na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR (NR SR) budú novozvolení poslanci skladať ústavou predpísaný sľub do rúk končiaceho predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), čím sa formálne ujmú mandátov. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | SITA


„Ide o vyjasnenie ďalšieho smerovania, či bude v európskom ponímaní tradične sociálnodemokratickou stranou, alebo či bude smerovať k typu ľudovej konzervatívnej strany. Časť voličov patrí práve do tejto kategórie,“ zhodnotil sociológ a dodal, že v Smere-SD sú prúdy, ktoré inklinujú práve k týmto dvom orientáciám a je otázka, ako dokážu spolu existovať a vyhýbať sa vnútorným sporom.

Druhým faktorom, ktorý podľa Haulíka Smer-SD vo vlastných rukách nemá, je fungovanie vlády resp., ako sa bude dariť OĽaNO a jeho predsedovi Igorovi Matovičovi. „Pokiaľ by Matovič dokázal naplniť niečo z toho, čo pred voľbami a tesne po nich sľuboval, mohol by to byť silný motív na odchod časti voličov Smeru-SD. Pravdepodobnosť, že to Matovič aj dokáže urobiť, nie je veľká,“ uzavrel sociológ.

Slovenka v Singapure už druhý mesiac odoláva koronavírusu
Slovenka Ingrid Visolajská býva vo veľkomeste, kde si so zastavením šírenia nákazy poradili naozaj bravúrne. Jej skúsenosti publikovali dobrenoviny.sk. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová