Koalícia sa definitívne dohodla na rozdelení rezortov
14 | 03 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Po rokovaní lídrov strán koalície s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to oznámil Igor Matovič.


Na Slovensku vznikne nové ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj. Pod tento rezort sa postupne presunie celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov, má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Obsadí ho strana Za ľudí, ktorá okrem toho dostane aj ministerstvo rezort spravodlivosti. Po rokovaní lídrov strán koalície s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to oznámil Igor Matovič.

SaS bude riadiť ministerstvá školstva (Branislav Gröhling), zahraničných vecí a hospodárstva (Richard Sulík).

Sme rodina dostane ministerstvo práce a rezort dopravy. Táto strana nominuje aj vicepremiéra pre legislatívu a strategické plánovanie.

Hnutie OĽaNO bude mať na starosti ministerstvá financií, vnútra, obrany, pôdohospodárstva, kultúry, zdravotníctva a životného prostredia.

Premiérom bude Igor Matovič, predsedom parlamentu bude Boris Kollár.

Ďalšie mená zatiaľ nie sú známe.

Matovič sa predviedol ako šašo bez plánu
Urazené ego, obviňovanie dosluhujúcej vlády a plán sledovať ľudí cez mobily. To je riešenie nastávajúceho premiéra na krízovú situáciu s koronavírusom. Matovič ako budúci premiér nezvládol ani svoje prvé vystúpenie ku... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová

Aktualizácia:

Podľa Deníka N Vladimíra Marcinková zo Za ľudí potvrdila mená v novej vláde za ich stranu, no status na Facebooku krátko nato stiahla. Mária Kolíková má byť ministerka spravodlivosti a Veronika Remišová je nominantka na vicepremiérku a ministerku pre regionálny rozvoj a investície.

Podľa informácií z politických strán je nominantom OĽaNO na ministra financií Eduard Heger a na ministra zdravotníctva Marek Krajčí. Ministrom obrany sa pravdepodobne stane Jaroslav Naď a ministrom vnútra Gábor Grendel.

Nominácie hnutia Sme rodina zatiaľ nie sú potvrdené, ako kandidát na ministra dopravy sa však dlhodobo spomína Štefan Holý. Boris Kollár už verejne oznámil, že ministerstvo práce neobsadí Petra Krištúfková, možným kandidátom je tak pravdepodobne Milan Krajniak.

Konkrétne mená zatiaľ nie sú dohodnuté pri dvoch alebo troch rezortoch, pretože je na ne viacero nominácií. Mená nových ministrov zatiaľ Matovič neuviedol, chce ich zverejniť až po tom, keď ich prezidentka odsúhlasí. Pripustil, že by to mohlo byť v strede budúceho týždňa. V pondelok (16. 3.) sa podľa neho majú partneri stretnúť s prezidentkou opäť a prejsť si technické záležitosti, napríklad ďalšie termíny.

Najbohatší ľudia sveta utekajú pred koronavírusom. Smerujú do bunkrov a krajín, v ktorých je najmenej nakazených
Najbohatší ľudia na planéte sa začínajú izolovať pred šíriacim sa vírusom COVID-19. K dispozícii majú aj súkromných lekárov a sestričky. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa Matoviča sa s prezidentkou rozprávali aj o riadení Slovenskej informačnej služby (SIS), o nominácii nechcel hovoriť. "Budeme vás včas informovať," doplnil.

Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová novinárom v sobotu stále nepovedala, aká bude politická budúcnosť predsedu strany Andreja Kisku. Podľa Remišovej to povie sám. Nie je tak jasné, či vôbec nastúpi do poslaneckých lavíc.