Kapitalizmus nepozná zľutovanie ani v čase krízy. Ochranné rúška sa predávajú za extrémne čiastky
14 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Pred krízou spojenou s koronavírusom sa ich cena pohybovala na úrovni približne 30 centov za kus. Dnes sa cena jedenej rúšky zvyšila o viac ako 50 násobok.


Spolu s tým, ako v spoločnosti narastajú obavy v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom ľudí nakazených novým typom koronavírusu, rastú aj ceny ochranných pomôcok. Na Slovensku sa tak aktuálne stalo realitou, že obyčajné rúško na tvár kúpite v lekárni napríklad za 16 eur.


https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=47jhStNWtvY&feature=emb_logo

Muž na videu sa vybral do lekárne nachádzajúcej sa v Bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Lekárnik na záberoch informuje kupujúceho, ktorý mal záujem o kúpu ochranného rúška, že jeho cena je rádovo vyššia ako pôvodne predpokladal.


Na otázku zákazníka, či rúško nemá stáť 30 centov, lekárnik odpovedá, že ceny na obdobnej úrovni sú „možno v Čechách“. Na pult pritom pokladá, podľa vlastných slov, zabalený respirátor bez ventilu upravený normou P3.


Kvôli koronavírusu platí v Česku núdzový stav
Núdzový bol v Českej republike vyhlásený dnes od 14. hodiny. Potrvá 30 dní. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Obdobná situácia s radikálne zvyšujúcou sa cenou ochranných pomôcok je pritom aj v Českej republike. Miesto päťdesiatich halierov, ktoré pôvodne stálo jedno ochranné rúško, sa jeho cena momentálne nachádza na úrovni 25 českých korún


Výrobcovia zvyšovanie cien tohto typu ochranných pomôcok obhajujú tým, že cena samotných surovín potrebných na výrobu jednej rúšky narástla dvadsaťnásobne.


Ústav pre starostlivosť o matku a dieťa (UPMD) sídliaci v Prahe, ktorý mal pôvodne záujem o doplnenie jednorázových rúšok, túto situáciu hodnotí ako neetickú. 




 

Považujeme tento prístup za neetický a nesolidárny, hraničiaci s hyenizmom,“ reaguje na svojom Facebooku UPMD. Zároveň sa obracia s prosbou o pomoc v tejto náročnej situácii na širokú verejnosť.


 

Čínska štúdia zistila, že koronavírus môže prejsť ďalej než je „bezpečná vzdialenosť“ a môže zostať vo vzduchu najmenej 30 minút
Podľa najnovšej štúdie tímu čínskych vládnych epidemiológov môže koronavírus Covid-19, ostať vo vzduchu najmenej 30 minút a prejsť diaľku až 4,5 metra - ďalej ako je „bezpečná vzdialenosť“, ktorú odporúčajú zdravotnícke orgány na celom svete.... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Marek Molnár