10 tipov, ako prežiť domácu karanténu
14 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Cestovateľ, digitálny nomád a občasný bloger Peťo odporúča v čase šírenia koronavírusu svojim fanúšikom radšej necestovať. Na sociálnej sieti prináša 10 tipov, ako prežiť domácu karanténu.


Uviedol, že cestovanie je síce jeho hobby, no pravý expert je v úplne inej oblasti. "Približne 10 rokov pracujem z domu a som tak naozaj skúsený v tom, ako vydržať celé týždne zavretý medzi štyrmi stenami. V týchto náročných chvíľach som sa teda rozhodol podeliť sa s tebou o tipy, ktoré ti prípadnú domácu karanténu pomôžu prežiť bez psychickej ujmy," napísal na svojej stránke.
Odporúča preto:


  1. Časovo natiahni bežné činnosti. Výhodou je, že aj rutinné aktivity, ktoré inokedy robíš uponáhľane, lebo musíš byť pred deviatou v robote, môžeš teraz naťahovať. Užívaj si to. Vychutnávaj si v pohodičke rannú kávu. Daj si horúcu a dlhú sprchu. Kľudne si pri rannom sraní prečítaj o dva články viac. Proste spomaľ.

  2. Doma sa môžeš začať nudiť a z toho sa hromadí aj stres a roztržitosť. Najlepší liek na okamžité uvoľnenie a zlepšenie morálky je sex. Tak ak ste dvaja, pravidelne trtkajte. Ak si sám, tak klasika - vreckovky, Pornhub a ideš. Ak žiješ s rodičmi a nemáš na to priestor, tak si v piči kámo. Mal si sa osamostatniť kým bol čas. Fun fact: V Taliansku už Pornhub sprístupnil aj prémiové porno zadarmo, aby sa tam ľudia v karanténe nenudili. Snáď sa to pošťastí aj nám.

  3. Na začiatok odporúčam skúsiť seriálové maratóny. Treba si vybrať niečo, čo má viac levelov, je to napínavé, premyslené a núti ťa to rozmýšľať a hneď si pustiť ďalšiu časť. Takto zabudneš na okolitý svet a čas ti prejde rýchlejšie. Určite ako maratón nesleduj nejaké výplachy ako Horná Dolná, lebo ti prejebe z fleku. Pri domácej karanténe vyberaj niečo sofistikovanejšie! Odporúčam Breaking Bad alebo Mr. Robot.

  4. Doma budeš veľa ležať a sedieť. To nie je zdravé a musíš myslieť na pravidelný pohyb. Buď praktizuj bod 2, alebo cviky s vlastným telom. Osobne si doma dávam 300 drepov, 200 klikov a 100 príťahov na hrazde. Ak hrazdu nemáš, jeb na to, aj tak už budeš zničený po tých 300 drepoch.

  5. Vždy to istí dobrá a napínavá kniha. Najlepšie taká, pri ktorej deji si povieš - a krista, jak dobre, že som zavretý doma. Napríklad tip: kniha Terror o polárnej expedícii a lodiach zamrznutých 2 roky v ľade, kde sa posádke míňa jedlo a navyše ich ohrozuje a postupne zabíja záhadný netvor. Budeš rád, že si doma v perinách!

  6. Ak je vás v karanténe viac, je možné, že príde ponorková choroba. Vtedy je dobré vyhýbať sa zbytočným a jedovatým konverzáciám. Ak ťa niekto osloví, tvár sa že na niečom pracuješ. Napríklad takto: "Prepáč láska, teraz sa nemôžem rozprávať, lebo sa sústredím na projekt. Vieš o tom, že keď niekoho vyrušíš pri kreatívnej práci, tak mu opäť trvá 30 minút, kým sa zase začne hlboko sústrediť?". Takto to vybavíš a ďalej môžeš skrolovať cecky na Instagrame alebo whatever.

  7. Poriadne sa ožer. Na druhý deň ti bude tak zle, že ťa prejde chuť na akékoľvek aktivity, špeciálne tie outdoorové. Works everytime!

  8. Nauč sa nejaký nový skill. Ako tvoriť webstránky, strihať videá, ako upravovať fotky, ako písať reklamné texty, ako na internetový marketing... Proste niečo, čo ti dovolí robiť homeoffice aj častejšie, nielen keď je vonku pandémia. Ďalšia výhoda je - môžeš stále zarábať cash, aj keď tá pandémia už nastala.

  9. Si doma - poupratuj konečne. Teraz sa nemôžeš už na nič vyhovoriť ty hnilá sviňa! (sorry, to bolo pre mňa, nie pre vás)

  10. Aj doma si môžeš vytvoriť cestovateľskú exotickú atmosféru. Navar si Pad Thai, hoď do rohu batoh, nalej si rum a vypáľ kúrenie naplno, aby si mohol spotený pičovať na teplo. Budeš sa cítiť ako v Thajsku, aj keď si niekde v Rožňave!


Koronavírus a pracovisko. Ako postupovať? Stručný manuál pre zamestnávateľov od Futej & Partners
13 | 03 | 2020 | Futej & Partners


A hlavne zachovaj zdravý rozum a nestresuj. A to ani keď sa ti míňa toaletný papier. Vždy môžeš prejsť na systém ako vo veľkej časti Ázie a vyplachovať si riť vodou a umývať ľavou rukou! Vraj to je aj hygienickejšie. Vidíš? Každý problém má riešenie. Aj vírusová pandémia. Možno stačí dať si nachvíľu pauzu a byť doma.

"Držím palce a dúfam, že ti moje odborné rady v prípade karantény pomôžu. Hlavne ju dodržuj. A kľudne zdieľaj aj pre ostatných, aby vedeli ako doma vydržať viac ako pár dní bez toho, aby zošaleli," uzavrel Peťo.

Potraviny chrániace pred vírusmi
Najúčinnejší je cesnak. Píše Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD