USA zahajuje odvetné útoky na Irán
13 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Po raketovom útoku, pri ktorom zahynuli dvaja americkí vojaci, Spojené štáty zahájili odvetné letecké útoky proti iránskej milícií v Iraku, informuje BBC.


Útoky boli zamerané na päť skladov po celej krajine, v ktorých sa uskladňovali zbrane či munícia, uviedlo americké ministerstvo obrany.

Dvaja Američania a jeden britský vojak zahynuli pri raketovom útoku v stredu na vojenskú leteckú základňu Taji. Americký veliteľ uviedol, že raketový útok zahájila Iránska vojenská skupina Kataib Hizballáh.

"Iránska zastupiteľská skupina Kataib Hizballáh nedávno viedla raketový útok proti americkým a koaličným silám v Iraku," uviedol šéf výboru Kenneth McKenzie.

Rozostavané iracké letisko bolo poškodené americkými leteckými útokmi
Rozostavané letisko v irackej centrálnej provincii Karbala bolo zasiahnuté americkými projektilmi pri ich útoku na milície. USA predtým uviedli, že útoky boli „presné“ a "defenzívne". Informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Americký minister obrany Mark Esper vyhlásil, že letecké vojenské oddelenie USA uskutočnilo sériu „odvetných útokov“ proti iránskej milícii Kataib Hizballáh. „Odvetné útoky bol zahájené s rovnakými zbraňami aké použili iránske sily proti americkým a koaličným jednotkám. Vzdušné odvetné útoky sú defenzívne a sú priamou reakciou na hrozbu, ktorú predstavujú iránske milície.“

„Spojené štáty nebudú tolerovať útoky proti našim ľuďom, našim záujmom alebo spojencom," dodal Esper. „Urobíme všetky kroky potrebné na ochranu našich síl.“

Zabitie amerického civilistu pri incidente v decembri vyvolalo údajne reťazec násilia, čo nakoniec podľa Bieleho domu viedlo prezidenta Donalda Trumpa k tomu, aby nasledujúci mesiac nariadil atentát na najvyššieho iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Včerajšie americké útoky neboli iba odvetou za raketový útok na základňu Taji, ktoré zabili troch členov koalície vedenej USA, zamerali sa aj na zníženie schopností a počtu nepriateľských iránskych skupín.

Britský vojak a dvaja Američania zabití pri raketovom útoku v Iraku
Traja ľudia boli zabití po tom, ako bola základňa v Iraku, na ktorej slúžia zahraniční vojaci v rámci vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, zasiahnutá raketovým útokom, informuje BBC. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Timotej Dudka