Tehotná žena zomrela po páde zo steny pri pokuse preliezť hranicu medzi USA a Mexikom
13 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

19-ročná tehotná žena z Guatemaly podľahla zraneniam, ktoré utrpela po páde z americko-mexickej hraničnej steny, informuje BBC.


Miriam Lunaová padla, keď sa v sobotu pokúsila vyliezť na oceľovú bariéru pri El Paso v Texase. Následne bola prevezená do nemocnice, kde sa lekári pokúsili zachrániť dieťa cisárskym rezom, avšak neúspešne.

Úradníci tvrdia, že tento prípad naznačuje zmenu spôsobu, akým sa migranti snažia dostať do USA v dôsledku nových obmedzení. Prezident Donald Trump označil boj proti nelegálnej migrácii do USA ako hlavný politický problém a prijal opatrenia na zabránenie vstupu cez mexické hranice.

Irán vyzval USA, aby prestali ukazovať prstami a akceptovali „následky svojej nezákonnej prítomnosti v Iraku“
Teherán vyzval Washington, aby prehodnotil svoju reakciu na útok na irackú základňu, pri ktorom zomreli dve americké jednotky, pričom to Irán argumentuje tým, že USA by mali prevziať zodpovednosť za svoje vojenské okupácie namiesto toho, aby... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Žena sa presúvala s 26-ročným mužom, o ktorom sa predpokladá, že je jej partnerom a otcom dieťaťa. Spadla z výšky viac ako 6 metrov, uviedlo vo štvrtok španielske ministerstvo zahraničných vecí. Muž sa po incidente vydal hľadať colnú hliadku a požiadal ich o záchranu tehotnej ženy.

Podľa vyhlásenia bola žena prevezená do nemocnice v El Pase s vnútorným krvácaním, s poškodením pečene a obličiek a zlomeninou panvy. Podstupovala viacnásobné operácie, avšak v utorok zraneniam podľahla.

Desaťtisíce ľudí z Guatemaly, susedného Salvádoru či Hondurasu sa v posledných rokoch pokúsili o vstup do USA, pričom mnohí tvrdia, že utekajú pred násilím a čelia chudobe.

USA zahajuje odvetné útoky na Irán
Po raketovom útoku, pri ktorom zahynuli dvaja americkí vojaci, Spojené štáty zahájili odvetné letecké útoky proti iránskej milícií v Iraku, informuje BBC. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Timotej Dudka