Riaditelia škôl by nemali nútiť zamestnancov čerpať dovolenky či PN-ky, tvrdí komora učiteľov
13 | 03 | 2020 I SITA

Slovenská komora učiteľov (SKU) dôrazne upozorňuje zriaďovateľov škôl a školských zariadení, aby nezneužívali situáciu a nenútili svojich zamestnancov čerpať dovolenky či PN-ky (pracovnú neschopnosť, pozn. SITA).


Ako uviedla vo svojom stanovisku, reaguje tak z dôvodu viacerých podnetov od učiteľov. Komora vyzýva učiteľov, aby naďalej nahlasovali prípady zneužívania situácie nielen im, ale aj Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a Inšpektorátu práce. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia, v súvislosti s ktorou sú od 16. marca zatvorené všetky školy na 14 dní. Niektoré zo škôl boli zatvorené už počas tohto týždňa.

Slovenská komora učiteľov tvrdí, že so znepokojením registruje podnety zo strany pedagogických a odborných zamestnancov škôl v súvislosti s organizovaním ich pracovnej činnosti počas zatvárania škôl pre pandémiu.

„Chceme dôrazne upozorniť zriaďovateľov a riaditeľov škôl a školských zariadení, aby nezneužívali závažnú celosvetovú situáciu na to, aby šetrili na svojich zamestnancoch a nútili ich v rozpore so zákonníkom práce čerpať dovolenky, náhradné voľno alebo PN, prípadne im menili miesto výkonu práce mimo domova alebo náplň práce napríklad upratovaním areálu školy či miestneho úradu a podobne,“ priblížila SKU. Komora poukázala tiež na to, že zriaďovatelia aj riaditelia škôl obdržali od ministerstva pokyny a je ich povinnosťou riadiť sa nimi. Dodávajú, že učiteľom, ktorým je poskytnutá možnosť práce z domu, patrí náhrada mzdy v plnej výške.

AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku je deväť nových prípadov koronavírusu, nakazené je aj dieťa
Národné referenčné centrum potvrdilo v piatok deväť nových pozitívnych vzoriek na nový koronavírus. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Právnik Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Martin Miklu na stránke zväzu zverejnil vysvetlenie a usmernenie pre školských zamestnancov. Vysvetlil, že v prípade karanténneho opatrenia nariadeného príslušným orgánom verejného zdravotníctva sú všetky dotknuté subjekty povinné sa ním riadiť. Orgán verejného zdravotníctva určí, aké opatrenia má zamestnávateľ prijať.

„Ak zamestnanci nemôžu vykonávať prácu z dôvodu, že majú podľa nariadeného karanténneho opatrenia zostať v domácej izolácii a dodržiavať protiepidemiologické opatrenia aj napriek tomu, že sa u nich neprejavujú príznaky ochorenia Covid-19, môže zamestnávateľ umožniť týmto zamestnancom vykonávať prácu z domu, takzvaný ‚home office‘,“ približil Miklu.

Dodal, že ak zriaďovateľ školy či riaditeľ neumožní pracovať svojmu zamestnancovi z domu, pracovník má nárok na náhradu príjmu podľa zákona o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca. Počas prvých desiatich dní od zamestnávateľa a od 11-teho a nasledujúcich dní od Sociálnej poisťovne, rovnako ako v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti. Podotkol taktiež, že je potrebné rozlišovať medzi nariadením karanténneho opatrenia orgánom verejného zdravotníctva a obmedzením činnosti škôl na základe rozhodnutia zriaďovateľa alebo riaditeľa školy.

Česká vláda úplne zatvára hranice
V Česku už platí zákaz akýchkoľvek verejných akcií s účasťou nad 30 ľudí. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Miklu ďalej ozrejmil, že ak škola alebo školské zariadenie májú obmedzenú činnosť na základe rozhodnutia jej zriaďovateľa či riaditeľa, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa. Za tú zamestnancovi prináleží náhrada platu vo výške jeho funkčného platu. Zamestnávateľ sa však môže dohodnúť so svojím pracovníkom na práci z domu. „Je v rozpore so zákonom, ak zamestnávateľ v takýchto prípadoch núti zamestnancov čerpať dovolenku, náhradné voľno, bezdôvodne absolvovať lekárske vyšetrenie, predstierať dočasnú pracovnú neschopnosť, prípadne čerpať dávku ošetrovného za účelom úspory mzdových nákladov,“ upozorňuje Miklu.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Doteraz bolo na Slovensku potvrdených 30 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

Sulík sa vážne pohádal s Matovičom
Igor Matovič dnes na sociálnej sieti napísal status, v ktorom uviedol, že dnes sa budú diať veci, pretože pohár pretiekol. Predsedu SaS tento status prekvapil a nepovažuje to za zrelý postup. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA