Koronavírus z nás robí biologické zbrane. Nie je čas na „žúrky“
13 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Môže ísť o život. Každý, kto nedodržiava opatrenia je potenciálne časovanou bombou. Mnohí ľudia stále kašlú do dlane, nevedia si poriadne umyť ruky alebo si robia z karantény srandu. O rúške ani nehovoriac. Riešením je zodpovedný prístup. K sebe aj ostatným.


Počet ľudí aktuálne infikovaných novým koronavírusom na Slovensku nezahŕňa všetkých skutočne nakazených ľudí. Sú to prípady, ktoré sa doteraz podarilo zachytiť. Ďalšie, zatiaľ neidentifikované, môžu byť kdekoľvek medzi nami. Len cestujúcich, ktorí sa nedávno vrátili z Talianska môžeme rátať na tisíce. Vírus je tu a s ním aj výzva k zodpovednosti.

Taliansko, Slovensko, Česká republika a tiež ďalšie krajiny pristúpili k mimoriadnym opatreniam a plošnej karanténe v menšom či väčšom rozsahu. Ich cieľom je spomaliť šírenie vírusu SARS-CoV-2. Aby sa to mohlo podariť, je dôležitá disciplína obyvateľstva.
Slováci na „žúrke“

Zdá sa, že práve disciplinovanosť občanov je v boji s novým koronavírusom kľúčová a tiež najťažšia. Pomohla zvrátiť situáciu v Číne i Taiwane, kde majú obyvatelia poslušnosť už vo svojej DNA. Na jej nedostatok doplatili Taliani a laxný prístup si začína vyberať svoju daň napríklad v Španielsku a ďalších štátoch. Podobnou cestou sa vybrali aj mnohí Slováci, ktorí nielenže nedodržiavali karanténu po návrate zo zahraničia, ale pochopili ju ako príležitosť na „povyrazenie“. Sociálne siete tak zaplavili napríklad fotografie z lyžiarskych stredísk, v ktorých bola doslova tlačenica.

Vláda slovami premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sám berie situáciu veľmi vážne, preto pristúpila k viacerým zákazom a uzatvoreniu všetkých zariadení hromadnej zábavy a rekreácie. Predseda odchádzajúcich predstaviteľov zákonodarnej moci musel na štvrtkovej tlačovej konferencii s hrôzou konštatovať, že veľká časť ľudí z Bratislavy využila voľno svojich detí v školách na húfne návštevy Jasnej a Vysokých Tatier, kde sa veselo lyžovali a kúpali v akvaparkoch. Na čas bude preto z rovnakého dôvodu obmedzená aj prevádzka nákupných centier. Dokedy, záleží od miery uvedomenia Slovákov.

KORONAVÍRUS: Štát zavádza tvrdé opatrenia! Obmedzia obchody, dopravu aj reštaurácie
Ústredný krízový štáb prijal kvôli koronavírusu tvrdé preventívne opatrenia. Informoval o tom web Bratislavského samosprávneho kraja. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Peter Haluza


V reakcii na tento slovenský „folklór“ sa na sociálnych sieťach objavili výzvy s hastagom #spravajsazodpovedne alebo #zostandoma, ktoré chcú týmto podporiť celospoločenskú zodpovednosť a spolupatričnosť.

Príspevok košických policajtov na Facebooku s podtitulom „Ľudia, nebláznite!“. Napriek mimoriadnemu stavu si tu v piatok miestni prišli vo veľkom vybavovať doklady:



Otázka znie, nakoľko budú opatrenia zahŕňajúce izoláciu a karanténu stačiť? Ľudia i zdravotnícki pracovníci sa sťažujú na nedostupnosť ochranných prostriedkov, najmä rúšok. V obchodoch, na poštách i ďalších organizáciách sú ľudia stále väčšinou nechránení. V niektorých reťazcoch pribudli pokladníčkam dezinfekčné gély, ktoré sú teraz nedostatkovým tovarom.

Podľa premiéra sú už na skladoch v Slovenskej Ľupči respirátory štvrtej kategórie pre zdravotníkov v prvej línii. Zároveň sú v 100-tisícových kusoch, ktorých počet sa má v najbližších dňoch zvýšiť na milióny, aj jednorazové rúška a čoskoro by mali byť distribuované obyvateľom, dokonca i bezplatne. Pellegrini vyzval ľudí, aby sa rúško nehanbili nosiť.

Čínska štúdia zistila, že koronavírus môže prejsť ďalej než je „bezpečná vzdialenosť“ a môže zostať vo vzduchu najmenej 30 minút
Podľa najnovšej štúdie tímu čínskych vládnych epidemiológov môže koronavírus Covid-19, ostať vo vzduchu najmenej 30 minút a prejsť diaľku až 4,5 metra - ďalej ako je „bezpečná vzdialenosť“, ktorú odporúčajú zdravotnícke orgány na celom svete.... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Od prvých potvrdených prípadov Covidu-19 sa množia sťažnosti, že systém je chaotický pre lekárov i ľudí a že celé je to zle nastavené. Nedá sa dovolať na linky úradu zdravotníctva a testovanie vzoriek nie je dostatočné. Pellegrini sa vyjadril, že pokiaľ má človek „len slabú horúčku a nekolabuje“, má zostať doma. A keby mal na tesť čakať aj 3 dni, nech čaká, nič sa mu vraj nestane. Argumentoval tým, že ani Česká republika v počte na obyvateľa nevyšetruje viac ako my. Kapacity by sa však mali rozširovať a zrýchliť by sa mal aj proces testovania.

Nakoľko je to správny prístup ukáže asi až čas. Objavujú sa tiež názory, že situácia nie je vôbec zvládnutá.
Cunami, ktoré nás všetkých zmetie?

Na sociálnych sieťach doma i v zahraničí v posledných dňoch zarezonovali viaceré príspevky od ľudí, ktorí žijú v postihnutých oblastiach. Jeden z nich, od talianskeho lekára Daniele Macchiniho z Bergama vyzýva, aby sme prestali hovoriť, že nový vírus je len obyčajná chrípka. Ochorenie prirovnal k „cunami, ktoré nás všetkých zmetie“.

Podľa týchto informácií sú lekári v Taliansku v kritickej situácii a pod obrovským tlakom. Oddelenia sú preplnené, personál vyčerpaný a v niektorých prípadoch sa údajne doslova musia rozhodovať, koho zachránia. Ľudia na Slovensku si preto kladú otázku, ako je na to pripravené naše zdravotníctvo a majú obavy, že by to nemuselo zvládnuť.

Slovensko má zarezervovaných prvých 20 dodatočných ventilátorov na umelú pľúcnu ventiláciu, s tým, že naše zdravotníctvo, podľa Pellegriniho, aktuálne disponuje takmer tisíckou takýchto prístrojov. Túto kapacitu by chceli zvýšiť ešte aspoň o 100 kusov. Všetko je však limitované počtom lekárov, anestéziológov a ďalších. Preto vláda kúpi len toľko ventilátorov, na koľko máme personál.

Spomalia jarné teploty šírenie koronavírusu?
Štúdia výskumníkov vykazuje, že koronavírus je „citlivý“ na vysoké teploty. Chrípková sezóna zvyčajne ustupuje v apríli ale už aj v marci. Platí to aj pre koronavírus? Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Dosluhujúci predseda vlády a zastupujúci minister zdravotníctva v jednej osobe zároveň potvrdil, že nemocnice majú plány a presne vedia, čo majú robiť. Preto, napríklad niektoré zariadenia prestávajú vykonávať operácie, ktoré nie sú život ohrozujúce a pripravujú sa na to, aby mali dostatok voľných lôžok. Ak si predstavíme, že len 10 percent infikovaných bude mať vážne respiračné problémy, tak už len pri nákaze jedného percenta obyvateľstva to nedokáže zvládnuť žiadna krajina na svete, pokiaľ by jej neboli poskytnuté extra medicínske kapacity, povedal ďalej Pellegrini.

Opatrenia sledujú to, aby sa čo najviac spomalilo šírenie nákazy a aby sme získali čas. „Radšej viac prehnaných opatrení dnes, ako potom plakať nad rozliatym mliekom“, uviedol Pellegrini a súčasne požiadal obyvateľov, aby to rešpektovali a správali sa zodpovedne. Za šokujúce považuje, že sa v uplynulých dňoch zvýšila návštevnosť v bratislavských domovoch sociálnych služieb. Seniori sú pritom najviac ohrozenou skupinou, čo sa týka komplikácií ochorenia Covid-19.
To kašlete na mňa?

Okrem dodržiavania karantény je jedným z najdôležitejších opatrení pravidelné a dôkladné umývanie rúk. Hoci by sa mohlo zdať, že takú banálnu záležitosť by mal zvládnuť každý, opak je pravdou.

Naprieč internetom kolujú vo veľkých množstvách rôzne už i edukačné videá, ktorá učia dospelých ľudí, ako správne robiť hygienu rúk. BBC uverejnilo príspevok, v ktorom lekárka názorne predviedla umývanie rúk s následnou kontrolou pod UV lampou. Svetlo po bežnom neporiadnom umytí ukázalo prítomnosť baktérií na pokožke, najmä v oblasti nechtov, na chrbtoch rúk, ale tiež na tvári.

Medzi najčastejšie chyby pri umývaní rúk patria:

  • umývanie trvá príliš krátko

  • je zredukované len na namydlenie dlaní

  • ruky sú nedostatočne opláchnuté

  • zabúda sa na oblasť nechtov, na palce a chrbát rúk


Potraviny chrániace pred vírusmi
Najúčinnejší je cesnak. Píše Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Aby bolo umývanie efektívne, malo by trvať viac ako 20 sekúnd, ideálne aspoň minútu. Dôležité je si dôkladne namydliť celé ruky vrátane zápästí a potom poriadne opláchnuť. Ak sa nachádzame mimo domu, je vhodné vyhnúť sa následnému dotyku páčky na batérii či kľučky. V domácom prostredí by mal mať každý svoj uterák a pravidelne ho meniť.

Myslieť treba aj na často používané predmety ako napríklad mobilný telefón. Ak si umyjeme ruky, ale zariadenie zostane kontaminované a potom naň opäť siahneme, veľmi nám nepomôže ani zvýšená osobná hygiena.

Napriek tomu, že žijeme v roku 2020, mnoho ľudí nemá správne návyky ani, čo sa týka kýchania a kašlania. Bežné je kašľanie s odkrytými ústami a kýchanie do dlane. To, čo sme doteraz tolerovali však začína byť citlivou záležitosťou. V Austrálii sa stal virálnym rozhovor ženy a muža vo vlaku potom, ako žena zakašlala. Na otázku, či to myslí vážne, že kašlala na neho, odpovedala, že mala počas toho zatvorené ústa... Situácia sa na chvíľu zvrtla na vzájomné osočovanie.

Zodpovednosť zahŕňa aj základné hygienické návyky, ktoré rešpektujú ostatných. WHO a ďalší zdravotníci odporúčajú, aby sme kašlali do ohybu lakťa alebo do jednorazovej vreckovky. S kýchaním by to malo byť rovnako. Samozrejmosťou by malo byť dodržiavať dostatočný odstup a vyhýbať sa dotyku očí a tváre, pretože vírus prechádza aj cez sliznice.

Prečo je koronavírus smrteľný a kto je najviac ohrozený
Zdá sa, že u žien existuje menšie riziko úmrtia na nový koronavírus v porovnaní s mužmi. U detí je to ešte nepravdepodobnejšie ako u iných vekových skupín. Najohrozenejší sú seniori a oslabení jedinci. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Natália Sollárová