Vedci objavili „pekelnú“ planétu, na ktorej prší kov
12 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Astronómovia spozorovali vzdialenú planétu, na ktorej pravdepodobne prší kov, informuje BBC.


Znie to ako z sci-fi filmu, ale takto funguje príroda na niektorých vzdialených planétach, ktoré teraz vedci objavujú. Planéta Wasp-76b, ako ju vedci pomenovali, obieha tak blízko svojej hostiteľskej hviezdy, že jej denné teploty presahujú 2 400 °C, čo je dostatočná teplota na odparovanie kovov.

Na druhej strane planéty je nočná strana chladnejšia o 1 000 stupňov, čo umožňuje kondenzáciu (skvapalnenie) týchto kovov. Podľa Dr. Davida Ehrenreicha z univerzity v Ženeve je to bizarné prostredie. „Predstavte si, že namiesto kvapiek vody pršia z oblohy železné kvapky,“ uviedol.

Vedci tvrdia, že Planéta X môže byť len čiernou dierou s veľkostou bowlingovej gule
Astronomická anomália, ktorú vedci doteraz považovali za neobjavenú planétu, môže byť podľa novej teórie veľká čierna diera, ktorá sa skrýva hlboko v našej slnečnej sústave. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Švajčiarski výskumníci nedávno uverejnili svoje zistenia o tomto zvláštnom mieste v časopise Nature  Tím popisuje, ako použil nový vesmírny Espresso spektrometer na podrobné štúdium prírodných javov na planéte Wasp-76b, ktorá je od nás vzdialená 640 svetelných rokov.

Ďalšou zaujímavou vlastnosťou planéty je, že má svoj vlastný mesiac a je ho vidieť iba z jednej strany. Z našej planéty môžme pozorovať tiež iba jednu stranu mesiaca.

„Domnievame sa, že železo kondenzuje v noci, kedy má planéta teplotu zhruba 1 400 °C, ale je dosť studená na to, aby železo mohlo kondenzovať do atmosféry a vytvárať dážď z kovu,“ vysvetlil Dr Ehrenreich.

TRAGÉDIA: Masívny požiar zasiahol železničnú stanicu v Saudskej Arábií na kľúčovej pútnickej trase Mekka - Medina (VIDEO)
Z vlakovej stanice v meste Jeddah v Saudskej Arábii sa valil obrovský čierny dym. Vysokorýchlostná železnica Haramain spája sväté mestá Mekky a Medíny v islame, pričom je nevyhnutná na uľahčenie presunu ľudí, ktorí smerujú na svätú... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár