Spomalia jarné teploty šírenie koronavírusu?
12 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Štúdia výskumníkov vykazuje, že koronavírus je „citlivý“ na vysoké teploty. Chrípková sezóna zvyčajne ustupuje v apríli ale už aj v marci. Platí to aj pre koronavírus? 


Zdá sa, že patogén sa šíri najrýchlejšie pri zhruba 8°C, čo znamená, že krajiny v chladnejších klimatických podmienkach by mali „prijať najprísnejšie kontrolné opatrenia,“ uviedli vedci z univerzity Sun Yat-sen v provincii Guangdong.

Nationalgeographic uviedlo, že nie je jasné či koronavírus rovnako, ako mnoho ďalších chorôb vrátane chrípky ustúpi s jarným príchodom vyšších teplôt. Mnohí vedci tvrdia, že je príliš skoro na to, aby vedeli predpokladať, ako sa bude nebezpečný vírus správať v teplejšom počasí.

Existuje mnoho typov koronavírusu, avšak ľudí postihuje iba sedem. Niektoré z nich spôsobujú mierne prechladnutie u ľudí, zatiaľ čo najnovší typ vírusu, ktorý sa prenáša zo zvierat, ako sú netopiere či ťavy spôsobuje aj úmrtie. Úradníci zdravotníctva označili tento nový vírus ako SARS-CoV-2 a jeho chorobu ako COVID-19.

Čína prekonala vrchol epidémie koronavírusu a situácia sa upravuje
Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Oznámil to vo štvrtok tamojší Národný zdravotný výbor (NHC), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | TASR


Predstava, že jar či leto by mohli zabrániť alebo aspoň spomaliť šíreniu vírusu je lákavá. Minulý mesiac prezident Donald Trump taktiež uviedol na Twitteri, že akcie slúžiace na zastavenie šírenia vírusu budú úspešnejšie „najmä keď sa počasie začne otepľovať“.

Vírusy, ktoré spôsobujú chrípku alebo miernejšie prechladnutie, majú tendenciu ustupovať v teplejších mesiacoch, pretože tieto typy vírusov vedci označujú ako „sezónne.“ To naznačuje, že Trumpove komentáre majú tento krát aj určitú vedeckú podporu.

Je však veľmi neisté či sa SARS-CoV-2 bude správať rovnako. Tí, ktorí v súčasnosti študujú túto chorobu, tvrdia, že ich výskum je v príliš rannom štádiu na to, aby predpovedali, ako bude vírus reagovať na meniace sa počasie.

„Dúfam, že aj tento typ koronavírusu preukáže sezónnosť, ale je ťažké to predpokladať v súčasnosti," hovorí Stuart Weston, postdoktorand z univerzity medicíny Maryland, kde sa vírus aktívne študuje.

Ostáva teda len dúfať, že teplejšie počasie spomalí šírenie nákazy a v lete už budeme môcť voľne cestovať na dovolenky. Nateraz ostáva v platnosti každé výstražné varovanie a zvýšená starostlivosť o osobnú hygienu. Takisto sa neodporúča navštevovať žaidne podujatia a prichádzať do styku s ľuďmi podozrivými z nákazy.

Globálne trhy sa rútia po tom, ako USA zakázali lety z Európy
Covid-19 spôsobil paniku na svetových finančných trhoch potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu a USA zakázali všetky lety z Európy. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič