Čínska štúdia zistila, že koronavírus môže prejsť ďalej než je „bezpečná vzdialenosť“ a môže zostať vo vzduchu najmenej 30 minút
12 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Podľa najnovšej štúdie tímu čínskych vládnych epidemiológov môže koronavírus Covid-19, ostať vo vzduchu najmenej 30 minút a prejsť diaľku až 4,5 metra - ďalej ako je „bezpečná vzdialenosť“, ktorú odporúčajú zdravotnícke orgány na celom svete. Informuje portál South China Morning Post.


Vedci tiež zistili, že vírus môže prežiť niekoľko dní na mieste, kde pristál aj s kvapkami z dýchacích ciest, čo zvyšuje riziko prenosu, ak sa tohto miesta ľudia dotknú a potom si pošúchajú tvár.

Čas, počas ktorého vírus ostane namieste, závisí od faktorov, ako je teplota a typ povrchu, napríklad pri teplote 37°C, môže prežiť dva až tri dni na skle, tkanine, kove, plaste alebo papieri.

Tieto objavenia od tímu oficiálnych výskumníkov z provincie Chu-nan spochybňujú radu zdravotníckych orgánov na celom svete, ktoré tvrdia, že ľudia by mali zostať v bezpečí na vzdialenosť jedného až dvoch metrov.

Čína prekonala vrchol epidémie koronavírusu a situácia sa upravuje
Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Oznámil to vo štvrtok tamojší Národný zdravotný výbor (NHC), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | TASR


Ich práca bola založená na prípade vypuknutia epidémie 22. januára počas najväčšej novoročnej turistickej sezóny. Cestujúci, označený ako „A“, nastúpil do plne rezervovaného diaľkového autobusu a usadil sa v druhom rade zozadu.

Cestujúci sa už vtedy cítil chorý, ale to bolo predtým, ako Čína vyhlásila vypuknutie koronavírusu za národnú krízu, takže osoba „A“ nemala masku a taktiež ani ostatní cestujúci v 48-miestnom autobuse.

SCMP


Hu Shixiong, hlavný autor štúdie, uviedol, že zábery bezpečnostnej kamery ukázali, že pacient „A“ počas štvorhodinovej jazdy nekomunikoval s ostatnými. Kým autobus zastavil v ďalšom meste, vírus už "skočil" z cestujúceho na ďalších sedem cestujúcich.

Patria medzi nich nielen ľudia sediaci relatívne blízko k osobe „A“, ale aj niekoľko ľudí, ktorí sú od neho šesť radov - približne 4,5 metra.

Potom, čo títo cestujúci odišli, asi o 30 minút neskôr nastúpila do autobusu ďalšia skupina. Nakazený bol aj jeden cestujúci sediaci v prednom rade.

Spomalia jarné teploty šírenie koronavírusu?
Štúdia výskumníkov vykazuje, že koronavírus je „citlivý“ na vysoké teploty. Chrípková sezóna zvyčajne ustupuje v apríli ale už aj v marci. Platí to aj pre koronavírus? Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


„Môžeme potvrdiť, že v uzavretom prostredí s klimatizáciou bude vzdialenosť presunu nového koronavírusu väčšia, ako všeobecne uznávaná bezpečná vzdialenosť,“ napísali vedci vo svojej štúdii, ktorá bola uverejnená minulý piatok v odbornom časopise Practical Preventive Medicine.

Štúdia tiež zdôraznila riziko, že vírus môže zostať v autobuse aj potom, čo sa vyprázdni.

Vedci dodali, že koronavírus môže prežiť viac ako päť dní v ľudských výkaloch alebo telesných tekutinách.

Štúdia preukázala dôležitosť umývania rúk a nosenia tvárových masiek na verejných miestach, pretože vírus môže vo vzduchu zostať viazaný na jemné častice kvapiek.

MIMORIADNE: Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že šírenie vírusu Covid-19 po celom svete sa dostalo do štádia, keď ho možno označiť za pandémiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár