Britský vojak a dvaja Američania zabití pri raketovom útoku v Iraku
12 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Traja ľudia boli zabití po tom, ako bola základňa v Iraku, na ktorej slúžia zahraniční vojaci v rámci vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, zasiahnutá raketovým útokom, informuje BBC.


Pri útoku na vojenský tábor Taji severne od Bagdadu bolo zranených najmenej 12 ľudí. Podľa amerických vojenských zdrojov si útok vyžiadal smrť amerického vojaka, amerického dodávateľa a jedného britského vojaka.

Vyhlásenie koalície vedenej USA v Iraku a Sýrii potvrdilo, že základňu zasiahlo 18 rakiet, ktoré zabili troch člrnov koaličného personálu. Hovorca koalície uviedol, že k útoku došlo v stredu o 19:35 miestneho času.

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo vyhlásení uviedlo, že zabitý britský vojak bol členom lekárskeho zboru armády. „Rodina obete bola informovaná a požiadala o určité obdobie ochrany osobných údajov predtým, ako sa zverejnia ďalšie podrobnosti,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Irán vydá Ukrajine čierne skrinky zo zostreleného lietadla spoločnosti UIA
Irán súhlasil, že Ukrajine vydá zapisovače letových údajov z lietadla Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA), ktoré bolo zostrelené 8. januára krátko po štarte z letiska v Teheráne. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | TASR


Britský minister obrany Ben Wallace označil útok za „zbabelý a zákerný akt“. „Nezabudneme na ich obeť a zaistíme, aby tí, ktorí spáchali tieto činy, čelili spravodlivosti,“ dodal.

Britský premiér Boris Johnson označil útok za „poľutovaniahodný“. „Zahraničný tajomník hovoril so štátnym tajomníkom USA a dohodli sa, že naďalej budeme udržiavať kontakt s našimi medzinárodnými partnermi, aby sme plne porozumeli podrobnostiam tohto odporného útoku," uviedol.

Napätie eskalovalo v januári, kedy USA zabili iránskeho veliteľa retrográdny pri útoku dronov. Po odvetnom iránskom útoku na leteckú základňu Ayn al-Asad 8. januára utrpelo viac ako 100 vojakov traumatické zranenia mozgu typu TBI, pričom niektorí zraneniam podľahli.

Globálne trhy sa rútia po tom, ako USA zakázali lety z Európy
Covid-19 spôsobil paniku na svetových finančných trhoch potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu a USA zakázali všetky lety z Európy. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič