Progresívci chcú zvrátiť výsledok volieb. Podali ústavnú sťažnosť na ich priebeh
11 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Koalícii PS/Spolu sa nepozdávajú nielen nespočítané preferenčné hlasy ale ani zvýšené volebné kvórum, ktoré sa im  nepodarilo prekročiť.


Lídri PS/Spolu spustili niekoľko dní po vyhlásení volebných výsledkov kampaň, v ktorej svojich voličov vyzvali k overeniu si toho, či bol ich hlas správne započítaný. Ku kampani pristúpili po tom, ako sa im podľa vlastných slov začali ozývať ľudia s podozrením na chybné prepočítanie hlasov.


Voliči nám „oznamujú… pochybností o správnosti postupov pri zberaní a sčítavaní hlasov, najmä tých, ktoré boli doručované poštou zo zahraničia. Rovnako tak sa ozývajú hlasy namietajúce správnosť započítania preferenčných hlasov v ich okrsku, keďže Štatistický úrad uvádza nižšie číslo, ako je počet voličov deklarujúcich voľbu daného kandidátka či kandidátky,“ napísali progresívci na svojej webovej stránke.


Koalícia medzitým napočítala približne 1100 nepresností vo volebných výsledkoch. V reakcii na tieto nepresnosti lídri PS/Spolu vyhlásili, že zvažujú podanie sťažnosti na Ústavný súd.


Na novú vládu čaká prázdna pokladnica. Slovensku nebudú stačiť ani peniaze z Európy
Koaličné rokovania ešte neskončili, nová vláda stále čaká na svoj čas, no už teraz je jasné, že jej hlavným problémom bude nedostatok financií. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020

K oficiálnemu podaniu žiadosti pristúpili v stredu pričom o tomto kroku informovali aj na svojej fanúšikovskej stránke na Facebooku. „Žiadame Ústavný súd SR, aby nariadil prerátavanie hlasov v problémových okrskoch, požiadal Slovenskú poštu o vydanie všetkých neprevzatých zásielok s hlasmi voličov a aby prešetril situáciu v prípadoch štatistických anomálií,“ informovali lídri PS/Spolu.


Martin Dubéci, člen predstavenstva Progresívneho Slovenska, v tejto súvislosti hovorí o nespravodlivosti, v prípade, ak by hlas viac ako dvesto tisíc voličov nemal byť vypočutý. „Každý hlas musí byť zarátaný do konečného výsledku volieb, najmä ak dokáže zásadne ovplyvniť výkon politických práv státisícov občanov Slovenska. Z tohto dôvodu žiadame, aby súd prijal našu sťažnosť,” pokračuje Dubéci.


Kiska stále nič nepochopil. Ani to, že voľby nevyhral
Bývalý prezident Andrej Kiska stále nepochopil výsledky volieb. Inak sa jeho správanie a správanie jeho ľudí nedá vysvetliť. On totiž vôbec nie je obľúbený medzi ľuďmi a ani medzi politikmi. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Peter Bachan

Na prekročenie brány parlamentu potrebovala koalícia získať minimálne sedem percent. Po sčítaní všetkých hlasov však napokon získala iba 6,96 percenta hlasov a tak jej napokon postup do parlamentu veľmi tesne ušiel.


V tejto súvislosti lídri PS/Spolu žiadajú Ústavný súd aj o posúdenie férovosti sedempercentného kvóra pre koalície strán. V praxi totiž viaceré strany obchádzajú zvýšené kvórum tým, že kandidujú ako jedna politická strana, pričom na svojej kandidátke ponúknu miesta aj iným politickým subjektom.


Takýto postup zvolilo aj hnutie OĽaNO, ktoré napokon vo voľbách zvíťazilo. Hnutie malo na kandidátke aj politikov z Kresťanskej únie (KÚ), strany NOVA či Zmena zdola. Zoskupenie však nekandidovalo ako koalícia a preto jej na vstup do parlamentu stačilo získať len päť percent.


Voľby, v ktorých prehrali úplne všetci.
V okamihu, keď dopočítali výsledky slovenských parlamentných volieb, sa potvrdilo, že koalícia PS -Spolu zostala o 3 stotiny % – uvážte, naozaj len tri stotiny mimo parlamentu, všetko so mnou začalo „mykať“ a s nevídanou dychtivosťou som si prial,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič