NAKA zadržala 13 sudcov,obvinenia padli z korupcie a ďalších trestných činov
11 | 03 | 2020 I TASR

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.


Medzi zadržanými je okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Na NAKA v Nitre prišli v dopoludňajších hodinách viacerí advokáti. Medzi nimi aj obhajca obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka Mariana K. Marek Para a advokát Ondrej Mularčík, ktorý nechcel špecifikovať, kvôli komu prišiel.

Zatýkanie sudcov by sa nemalo zvrhnúť na populizmus
Megapolicajná akcia, pri ktorej zatkli množstvo sudcov vrátane bývalej štátnej tajomníčky a podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR, by sa nemala zvrhnúť na populistické orgie a hrdelné procesy. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Obhajca Peter Filip sa pre médiá vyjadril, že ho policajti zavolali kvôli sudkyni Okresného súdu Bratislava I Angele B. a podpredsedníčke Najvyššieho súdu SR Jarmile U. Obe boli medzi zadržanými. Po prvom výsluchu sa Filip vyjadril, že zastupuje tri sudkyne, a nechcel špecifikovať ktoré. S prvou už absolvoval výsluch po jej obvinení z korupčného trestného činu.

"Klientka, ktorá sa so mnou zúčastnila na výsluchu, spáchanie skutku poprela," uviedol Filip. Obhajca podobný výsluch očakáva aj pri dvoch ďalších klientkach.

Obvinenie je podľa jeho informácií založené na informáciách jedného svedka. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk s políciou spolupracuje Vladimír Sklenka, ktorý si mal s Marianom K. vymeniť cez Threemu tisíce správ.

Ústavný súd je pripravený bezodkladne zvolať plénum, ak dostane žiadosť o súhlas na vzatie sudcu do väzby
Ústavný súd Slovenskej republiky aktuálne neeviduje žiadnu žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie sudcu do väzby. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | SITA


Z korupčných trestných činov obvinila NAKA v stredu aj Mariana K., obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka. Pre novinárov to potvrdil jeho obhajca Marek Para, ktorý dodal, že klient odmietol vypovedať.

Podľa informácií denníka Sme a portálu tvnoviny.sk boli medzi zadržanými aj sudcovia Monika J., Andrea H., Miriam R., Zuzana M., ktorých mal Marian K. cez Threemu ovplyvňovať, či už priamo alebo sprostredkovane cez Moniku J.

Viacerých sudcov po výsluchoch začali prevážať do väzníc v okolí Košíc. V Košiciach sídli Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý musí zo zákona povoliť väzobné stíhanie sudcov. ÚS SR aktuálne neeviduje žiadnu žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby.

Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová pre TASR uviedla, že v prípade doručenia takejto žiadosti bude ÚS pripravený bezodkladne zvolať plénum. Z NAKA odviezli aj Mariana K., ktorého tam eskortovali zo súdnej väzby v Bratislave.

MIMORIADNE: NAKA od skorého rána zatýka viacerých sudcov z Threemy
Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizujú rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana K. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR