Na Slovensku bude od štvrtka vyhlásená mimoriadna situácia
11 | 03 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Potvrdil to po rokovaní vlády Peter Pellegrini. Vo štvrtok sa bude rokovať o uzatvorení všetkých škôl na 14 dní. 


Pellegrini upozornil aj na to, že štát bude spolupracovať s mobilnými operátormi, aby vedeli zistiť, či sa ľudia nevrátili zo zahraničia a nezatajili to. Obmedzené budú aj služby úradov.

Do úvahy prichádza aj obmedzenie otváracích hodín obchodov, o ďalších opatreniach bude krízový štáb rokovať zajtra.

Karanténa pre osoby vracajúce sa zo zahraničia by mohla byť podľa premiéra zavedená vzhľadom na informácie, že niektorí ľudia sa nepriznávajú k tomu, z akej krajiny prichádzajú. Toto nariadenie bude musieť byť podľa premiéra precízne, napríklad z hľadiska osôb, ktoré napríklad každodenne dochádzajú do práce do Rakúska, alebo v ňom žijú a pracujú na území Slovenska.

Kiska chce cez Ledeckého rozhodovať o štátnych pozemkoch
Kiskov budúci minister pôdohospodárstva V. Ledecký bude šéfovať aj štátnym pozemkom. Aj tým, ktoré ešte ostali vo Veľkom Slavkove. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Pavol Jesenský


Ak sa rozhodne o celoplošnom uzatvorení škôl, platiť bude pre všetky školy 14 dní odo dňa jeho vyhlásenia. Pellegrini dodal, že vo štvrtok by mali v tejto súvislosti kontaktovať primátorov krajských miest a predsedov samosprávnych krajov.

"Aby v tých krajoch, kde sa nachádzajú najväčší zamestnávatelia a najväčšie fabriky v krajine, vopred konzultovali s predstaviteľmi týchto fabrík situáciu, ktorá nastane po zatvorení škôl na území ich mesta a kraja, aby sa tak fabriky v dostatočnom predstihu vedeli prispôsobiť prípadnému výpadku pracovnej sily a vedeli si nastaviť zmeny tak, aby výroba v slovenských fabrikách nebola ohrozená," priblížil premiér.

Podľa Pellegriniho môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.

Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. "Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú," povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru.

MIMORIADNE: Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že šírenie vírusu Covid-19 po celom svete sa dostalo do štádia, keď ho možno označiť za pandémiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Ako predseda vlády uviedol, do práv občana by štát mohol vstúpiť, až keď sa vyhlási núdzový stav. O otváracích hodinách vo veľkých nákupných centrách môže rozhodnúť zastupiteľstvo mesta, avšak je to zdĺhavý proces.

Rozhodnúť sa môžu podľa Pellegriniho aj majitelia týchto centier. Tvrdí, že centrá by mohli zvážiť, či nechajú otvorené do 21:00 alebo skrátia otváracie hodiny do 19:00. Nechcel by však robiť extrémne zásahy, ktoré by nepriniesli želaný efekt a spôsobili by len ekonomické škody.

Dnes bol tiež vydaný pokyn, aby nemocnice vypracovali plány zmeny svojho fungovania tak, aby vedeli pripraviť niektoré oddelenia, ktoré dnes slúžia na liečenie iných diagnóz, na infekčné oddelenia. Pripravili by sa na manažment operačných sál.

Plánované operácie sa budú musieť odkladať až vtedy, keď budú potrebovať lôžka. „Nebol vydaný plošný zákaz alebo zastavenie plánovaných operácií. Nemocnice sa majú nachystať," povedal Pellegrini. Ako dodal, v každom kraji je jedno špeciálne vybavené vozidlo na odber vzoriek.

Zatýkanie sudcov by sa nemalo zvrhnúť na populizmus
Megapolicajná akcia, pri ktorej zatkli množstvo sudcov vrátane bývalej štátnej tajomníčky a podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR, by sa nemala zvrhnúť na populistické orgie a hrdelné procesy. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová