Gál podá návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcom, ktorí boli obvinení z korupčných trestných činov v súvislosti s Threemou
11 | 03 | 2020 I SITA

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) dnes podá návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu všetkým sudcom, ktorí boli obvinení z korupčných trestných činov v súvislosti s Threemou. Po prerušení rokovania vlády to povedal novinárom.


Ako vysvetlil Gál, ministerstvo spravodlivosti SR má možnosť na základe ranného zadržania sudcov podať návrh na disciplinárnu komisiu, aby im bol pozastavený výkon funkcie. Podotkol, že ak je sudca podozrivý zo spáchania trestného činu, nesvedčí to nič dobré. Zároveň potvrdil, že dnešnú akciu očakávali.

V súvislosti so sudcami dnes Národná kriminálna agentúra (NAKA) v skorých ranných hodinách zasahovala na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Medzi nimi je spomínaná niekdajšia štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J., jej sestra Andrea H. či Zuzana M.

Polícia v súčasnosti vykonáva viacero procesných úkonov, podľa spravodajských webov niektorých sudcov prevážajú do Košíc, kde sídli Ústavný súd SR. Práve tento súd musí odobriť prípadne vzatie sudcov do väzby.

NAKA zadržala 13 sudcov,obvinenia padli z korupcie a ďalších trestných činov
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR