Erdogan chce ponechať hranice otvorené, kým EÚ nenaplní turecké požiadavky
11 | 03 | 2020 I TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu zaviazal ponechať hranice pre utečencov otvorené až do chvíle, kým Európska únia nesplní turecké požiadavky. Informovala o tom agentúra AFP.


"V našich praktikách na hraniciach budeme pokračovať do chvíle, kým nebudú naplnené všetky turecké očakávania vrátane voľného pohybu, úpravy colnej únie a finančnej pomoci," povedal Erdogan v televíznom prejave.

Turecký prezident takisto prirovnal zaobchádzanie s utečencami na hraniciach zo strany Grécka k nacistom.

"Nie je žiadny rozdiel medzi tým, čo robili nacisti, a fotkami z gréckej hranice," vyhlásil. Po jeho vystúpení nasledovala montáž fotiek zrážok pohraničnej stráže a migrantov, ktorí sa snažili dostať do Grécka.

Turecko žiada od NATO „plnú podporu“ pri riešení konfliktu v Sýrii, vyhlásil Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok počas návštevy Bruselu vyzval členov NATO, aby v tomto "kritickom čase" preukázali spojenectvo s Tureckom. Informuje portál The Nation. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok uviedol, že Turecko dúfa v dosiahnutie novej dohody s EÚ v otázke migrantov ešte pred ďalším summitom Únie, ktorý sa bude konať koncom marca v Bruseli.

"Ak túto dohodu dosiahneme do 26. marca, keď sa bude konať summit lídrov EÚ, dostane sa táto otázka na program stretnutia," povedal Čavušoglu.

V utorok 17. marca by do Istanbulu mali pricestovať lídri Nemecka a Francúzska s cieľom prerokovať situácia na hraniciach Turecka a Únie.

Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana minulý týždeň oznámila, že už nebude migrantom nachádzajúcim sa momentálne na území Turecka brániť, aby sa presúvali k hraniciam s Gréckom a Bulharskom, ktoré sú členskými krajinami EÚ.

USA inštalujú v Iraku systémy protiraketovej obrany v snahe chrániť jednotky pred „potenciálnym iránskym útokom“
Vedúci ústredného velenia USA oznámil, že Washington v Iraku inštaluje „systémy protivzdušnej obrany“ a „systémy protiraketovej obrany“ v snahe chrániť jednotky pred „potenciálnym iránskym útokom“. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár