Cirkev v Poľsku zvýši počet omší ale s menším počtom ľudí
11 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V Poľsku by mali v nedeľu zvýšiť počet omší tak, aby sa na každej mohol zúčastnil menší počet veriacich.


Opatrenie súvisí s novým nariadením vlády s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu v krajine. Informovala o tom v utorok konferencia biskupov Poľska, píše agentúra Reuters.

Poľsko, kde sa tretina obyvateľstva zúčastňuje na omšiach, sa rozhodlo v dôsledku koronavírusu zrušiť veľké zhromaždenia a kandidáti na úrad prezidenta pred májovými voľbami znížili intenzitu predvolebných mítingov.
V krajine dosiaľ evidujú 22 potvrdených prípadov nákazy.

"Tak, ako nemocnice liečia choroby tela, tak by mala cirkev liečiť choroby duše. Preto je nepredstaviteľné, že sa nebudeme modliť v našich kostoloch," povedal vo vyhlásení arcibiskup Stanislaw Gadecki.

"Vzhľadom na požiadavky hlavného hygienika, aby sa zabránilo hromadným zhromaždeniam ľudí, žiadame o rozšírenie - ak je to možné - počtu nedeľných omší v kostoloch tak, aby sa v ten okamih mohol zúčastniť na omši primeraný počet veriacich," dodal. Starší a chorľaví občania môžu podľa poľského arcibiskupa sledovať omše v televízii alebo počúvať v rozhlase.

Katolícke Taliansko, ktoré je po Číne najviac zasiahnutou krajinou na svete, pristúpilo k bezprecedentnému opatreniu a naradilo, že sa v severných častiach krajiny nebudú slúžiť omše.

V slovenských kostoloch sa dva týždne neuskutočnia bohoslužby
Súčasná situácia je precedensom nielen pre cirkev, ale pre celú spoločnosť Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | TASR