"Budeme zvažovať zatvorenie všetkých škôl na 14 dní", tvrdí Pellegrini
11 | 03 | 2020 I TASR

Na štvrtkovom (12. 3.) ústrednom krízovom štábe sa bude zvažovať aj nariadenie zatvoriť všetky školy a školské zariadenia na 14 dní. Pred rokovaním vlády o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nákazy novým koronavírusom.


Premiér tiež avizoval, že na rokovaní vlády pravdepodobne rozhodnú o odporúčaní mestám a obciam, aby sa mestské polície sústredili na kontrolu verejných priestranstiev a upozorňovali ľudí, najmä deti a študentov, aby opustili obchodné domy a nestretávali sa napríklad v parkoch.

"Toto budeme musieť dnes požiadať, aby aj mestské polície nejakým výchovným spôsobom fungovali," uviedol novinárom premiér s tým, že jediným spôsobom, ako sa ochrániť, je nechodiť medzi ľudí. Vláda v stredu podľa Pellegriniho slov bude rozhodovať o vyslaní 200 vojakov, aby armáda poskytovala súčinnosť Policajnému zboru pri riešení týchto situácií.

Pri dopravnej nehode v okrese Nitra zomrel 18-ročný cyklista
Pri tragickej dopravnej nehode prišiel o život 18-ročný maturant. Nehoda sa podľa polície stala medzi obcami Kolíňany a Čeľadice v okrese Nitra v utorok 10. marca večer. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | TASR


Na rokovaní vlády by sa tiež podľa Pellegriniho malo rozhodovať o nákupe špeciálnych prístrojov na umelú ventiláciu. Pripomenul, že v nemocniciach sa možno budú musieť odkladať aj plánované operácie.

Premiér tiež informoval, že počet operátorov na infolinkách sa zvýši, pomôcť by mali napríklad študenti končiaci medicínu či doktorandi. Upozornil, že občania majú v prípade problémov volať prednostne svojmu obvodnému lekárovi. Pellegrini požiadal lekárov, ako aj sestričky, aby dvíhali telefóny.

Podľa premiéra je pripravený aj vládny špeciál, ktorý môže odletieť do krajín, kde by bolo možné nakúpiť respirátory. Pellegrini je pripravený byť osobne prítomný na palube lietadla, pokiaľ by sa vyskytli diplomatické problémy, v tejto chvíli nie sú podľa neho dôležité sankcie, je ochotný potrebné pomôcky nakúpiť aj v Rusku.

Koronavírus spomaľuje ekonomiku, pocítime to aj na Slovensku
Podľa analytika Tatra banky Tibora Lörincza môže aj v prípade, že sa situácia v súvislosti s koronavírusom začne zlepšovať už v apríli, rast slovenského hospodárstva spomaliť na polovicu z pôvodne očakávaných zhruba 2 %. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | SITA