Sme rodina ustupuje zo svojej hlavnej ekonomickej agendy
10 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Plán na masívne investície sa pomaličky rozplýva.


Dve miliardy eur nákladov a 25 tisíc vybudovaných nájomných bytov ročne. Právo na štátny nájomný byt – napr. garantovaný 2-izbový byt od 119,- eur mesačne. To sú čísla, s ktorými išlo do volieb hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Aj keď viacerí vytýkali tomuto plánu nerealizovateľnosť, hnutie stále trvalo na jeho možnej úspešnosti a postavilo si na tom kampaň. Teraz je všetko inak.

Najnovšie už Kollár na počte 25 tisíc nových nájomných bytov ročne netrvá. Po stretnutí ekonomických expertov strán s nezávislými ekonómami a odborníkmi zo zahraničia chce Sme rodina spolu s ostatnými koaličnými partnermi radšej viac zapojiť do výstavby nájomných bytov súkromný sektor. Pôvodnou ideou pritom bolo zapojenie Štátneho fondu rozvoja bývania.

Potvrdené: Koalícia s Kiskom už nepočíta
Šéf OĽaNO už od piatka rokuje o detailoch zloženia vlády s podpredsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Peter Haluza


„Nebudem sa hádzať o zem, keď to bude 1000 bytov, keď to bude 10 000 bytov alebo 14 860. Uvidíme, koľko sa vygeneruje možností a ako sa k tomu postaví súkromný sektor, ako sa k tomu postavia správcovské spoločnosti. Každý jeden byt, ktorý postavíme, je do plusu od nuly, keď sa teraz nič nerobí," povedal Kollár po stretnutí.

Značne nejasný, aj keď nanovo upravený plán na zapojenie súkromného sektora do tejto agendy však nie je realizovateľný len tak od stola. Bolo by totiž potrebné zmeniť daňový zákon, umožniť vznik realitných fondov, umožniť dôchodkovým správcovským spoločnostiam investovať a zjednodušiť stavebné konanie. To všetko si vyžaduje pomerne náročné zmeny legislatívy, pričom len o komplexnú zmenu stavebného zákona sa tu politické reprezentácie pokúšajú márne už roky.

Zruší Mihál 13. dôchodky?
Vyzerá to tak, že na poste štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny by sa pod J. Mihálom mohol objaviť pokojne aj šéf strany Spolu Miroslav Beblavý. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Aj ďalšie investičné aktivity hnutia narazili na legislatívu. Kollárovci totiž chceli po vzore rakúskeho modelu vyčleniť niektoré štátne firmy spod štátneho rozpočtu, aby investičnými úvermi nezvyšovali jeho deficit. Ide o tzv. „rakúsky model“.

Situácia však nateraz nie je jasná ani v Rakúsku, pretože diaľničná firma Asfinag, ktorá je síce vlastnená štátom a európsky štatistický úrad Eurostat jej dlh však nepripisuje na účet verejnej správy, má opätovne prechádzať tento rok testami, či bude môcť svoju výsadu používať. A ak by aj testami prešla, nie je nikde garantované, že by slovenský Štátny fond rozvoja bývania, ŽSR alebo Diaľničná spoločnosť týmito testami prešli.

Masívny plán investícií sa tak pomaličky rozplýva a nakoniec budú kollárovci radi, ak sa im podarí na spoluprácu presvedčiť aspoň nejaké samosprávy a postaví sa zopár bytov. Jeden z nich si potom - za garantované nájomné - možno prenajme po svojom nedávnom vysťahovaní z Bonaparte aj Robert Fico...

Trestné stíhanie Roberta Fica pre jeho výroky o Rómoch bolo definitívne zrušené vyšetrovateľom
Vyšetrovateľ údajne nezaznamenal na trestné stíhanie žiadny dôvod. Robert Fico nebude za výroky o Milanovi Mazurekovi stíhaný, informoval portál tvnoviny.sk . Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | František Németh