Nepriateľ Putina tvrdí, že Moskva využila Britov, aby pracovali pre Rusko
10 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Rusko bolo obvinené, že si najalo sieť britských politikov a konzultantov na presadzovanie štátnych i kriminálnych záujmov. Niektorí pracovali nevedomky, iní však mali vedieť, čo robia a pre koho, hoci zrejme neporušili zákon. Údajné dôkazy v pondelok zverejnil The Guardian.


Finančník a politický aktivista Bill Browder, známy nepriateľ ruského prezidenta Vladimíra Putina, poskytol spravodajskému a bezpečnostnému výboru (ISC) parlamentu Spojeného kráľovstva (UK) tajné dôkazy, podľa ktorých Moskva využila britských štátnych príslušníkov pre svoje politické záujmy vo Veľkej Británii. Podľa nich bola ruská strana schopná „infiltrovať sa“ do spoločnosti s pomocou dobre platených britských sprostredkovateľov. Okrem politikov z Konzervatívnej strany a ďalších labouristických zoskupení správa poukazuje, že na tento účel mali byť využití aj bývalí spravodajskí dôstojníci, diplomati a vedúce spoločnosti v oblasti vzťahov s verejnosťou. Spolu vytvárali niečo, čo Browder nazval „západnou nárazníkovou sieťou“.

Ako uviedol Browder, niektorí z týchto ľudí pracovali „nevedomky pre ruské štátne záujmy“, zatiaľ čo iní „mali dôvod presne vedieť, čo robia a pre koho“, hoci nie sú žiadne náznaky, že by skutočne porušili zákon.

Napriek tomu Browder tvrdí, že Moskva využila britských prostredníkov v istom rozsahu na zakrytie svojich „zamotaných“ štátnych a kriminálnych záujmov ako je „uľahčenie a zakrývanie masívneho prania špinavých peňazí“, „podpora ruskej propagandy a dezinformácií“ a „zameranie sa“ na najotvorenejších kritikov ruského prezidenta.

Britská vláda podľa Browdera zrejme vie o členoch ruských bezpečnostných služieb, ktorí spolupracujú s diplomatickým krytím v UK, ale nemá dostatočne podchytených „neformálnych špionážnych expertov“ v krajine. Ako ďalej uviedol, „existujú ruskí oligarchovia, ktorí majú oveľa väčší vplyv na bezpečnosť tejto krajiny. Najšokujúcejšie je, že ruská vláda si nepriamo najíma britských štátnych príslušníkov, aby im pomáhali pri spravodajských operáciách“.

Británia čelí nástrahám, s nezávislosťou po brexite prichádza i zodpovednosť
Zaviazaním sa nepredlžovať rokovania pritlačilo Spojené kráľovstvo k múru samé seba, vytvárajúc domáce politické prekážky tam, kde by bola potrebná flexibilita. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Natália Sollárová


Browden dokonca tvrdí, že ruský štát a organizovaný zločin sa zlúčili. Peniaze ukradnuté z rozpočtu a súkromných spoločností sa používajú na obohatenie vyšších úradníkov – vrátane Putina – a na financovanie „čiernych operácií a špeciálnych projektov“.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov považuje Browdenove tvrdenia za nepravdivé a „úplne neopodstatnené“. Otázky týkajúce sa korupcie v srdci ruského štátu boli podľa neho „dokonalým príkladom fanatického štýlu rusofóbie“.

Správa vychádza z dvojročného vyšetrovania, ktoré uskutočnil výbor ISC za zatvorenými dverami o tom, ako sa Kremeľ pokúša ovplyvniť a rozvrátiť britskú politiku i spoločnosť. Na vydanie bola pripravená minulý november pred voľbami. Predseda vlády Boris Johnson bol obvinený z toho, že ju odmieta zverejniť. Downing Street po voľbách dokument odstránil s tým, že vo finále obsahuje len málo nových informácií a je vlažný – hoci iní, ktorí si ho prečítali s tým nesúhlasia.

Opoziční poslanci si myslia, že Browderove dôkazy poukázali na potrebu uverejniť správu čo najskôr. Takmer tri mesiace po voľbách je tento proces stále len v počiatočnej fáze. Ian Blackford, ktorý je zároveň šéfom Škótskej národnej strany, sa pritom už pred mesiacom obrátil na ministerského predsedu Johnsona so žiadosťou o harmonogram na zverejnenie správy, ktorý vyžaduje, aby Downing Street vymenoval 9-členný výbor.

Putin pripustil, že svoj úrad berie ako osud
Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že svoj úrad berie ako osud, a nie ako prácu. "Vnímam to tak, že každý, kto by sa dostal na moje miesto, by to nebral iba ako prácu, ale ako osud," uviedla hlava štátu počas piatkového stretnutia s... Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


Kremeľ tvrdí, že Browder je zločinec a vydal na neho niekoľko zatykačov. V neprítomnosti ho odsúdili za daňové úniky a úmyselný bankrot. Browder oponuje, že je obeťou pomsty skorumpovaných štátnych úradníkov a všetky obvinenia odmieta.

Browderov fond Hermitage Capital Management (HCM) bol kedysi najväčším zahraničným investorom na ruskom trhu. Browder v Moskve žil, kým ho v roku 2005 nedeportovali. O tri roky neskôr jeho právnik Sergej Magnitsky prišiel na stopu daňového podvodu, ktorý mala spáchať malá skupina úradníkov federálnej bezpečnostnej služby. Ukradnúť mali 203 miliónov dolárov zaplatených z daní fondu HCM do ruskej štátnej pokladnice. Magnitsky sa ocitol vo väzení a v roku 2009 tam aj zomrel – údajne bol dobitý dozorcami. Niektoré zistenia však tvrdenia Browdera spochybňujú.

Proti ruské sankcie založené na príbehu podvodníka? Spravodajský portál Spiegel zistil, že Magnitského príbeh, s ktorým prišiel Browder, je plný klamstiev
Britský investor Bill Browder obvinil Moskvu zo smrti svojho audítora Sergeja Magnitského. Informuje o tom Benjamin Bidder pre spravodajský portál Der Spiegel, kde odhalil, že Browderov príbeh má vážne problémy s dôveryhodnosťou. Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Preklad: Marek Molnár