Vzbura v talianskom väzení kvôli koronavírusu
09 | 03 | 2020 I Mário Martinka
Nepokoje vypukli vo viacerých talianskych väzeniach, krátko po tom ako vláda rozšírila obmedzenia s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu aj na návštevy väzňov.

Francesco Basentini, vedúci talianskej väzenskej správy, potvrdil, že traja väzni zomreli vo väzení v provincii Modena a ďalší traja väzni zomreli po tom, čo boli prepustení z väzenia. V Pavii v meste v severnom Taliansku boli zajatí dvaja strážcovia a niektoré väzenia vrátane jedného v Salerne boli zapálené pričom prišlo k značným škodám, píše newsweek.com

"Skutočný vojnový scenár," uviedol v nedeľnom vyhlásení OSAPP, odbor väzenskej stráže.

V priebehu dvoch dní OSAPP vyhlásil, že v krajine došlo k povstaniam vo viac ako 30 väzniciach a nepokoje spôsobili škody niekoľko stotisíc eur. Štyri väzenia - Salerno, Neapol Poggioreale, Moden a Pavia - podľa OSAPP utrpeli „takmer nezvratné škody“. Polizia Penitenziari, orgán činný v trestnom konaní v Taliansku, uviedol vo vyhlásení, že protesty vo všetkých inštitúciách sa týkali pohotovosti voči koronavírusu a vládnych opatrení na obmedzenie šírenia tohto ochorenia.

V nedeľu taliansky premiér Giuseppe Conte podpísal dekrét v ktorom sa hovorí o ďalších obmedzeniach pohybu v častiach krajiny, ktoré zažívajú rozsiahle vypuknutie COVID-19. Spolu s rozšírením karanténnej oblasti o asi 16 miliónov ľudí, dekrét zakazoval rodinám navštevovať väzňov do 22. marca. Namiesto toho by sa väzni mali kontaktovať so svojimi rodinami telefonicky alebo inak.

Správy o obmedzeniach unikli pred oficiálnym vyhlásením vlády. Uniknutý plán spôsobil v Taliansku zmätok a chaos a tisíce ľudí sa pokúsili utiecť z miest, ktoré boli zahrnuté do obmedzení.

Tento exodus vám nepomôže ...,“ v sobotu zverejnil na Facebooku Michele Emiliano, prezident Apulie. Emiliano povedal ľuďom z postihnutých regiónov, aby zostali tam, kde sa nachádzali, aby vírus nepreniesli do oblasti Apúlie. Uznal, že nemá právomoc uzavrieť hranice regiónu, ale vydal rozkaz, v ktorom sa od kohokoľvek zo 14 provincií vyžaduje, aby zostal doma 14 dní, vyplnil formulár, ktorým vyhlásil, že sa vrátil späť do regiónu, aby zostal dosiahnuteľný na účely sledovania a informoval lekára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak sa vyskytnú príznaky vírusu.

V oblastiach uvedených vo vyhláške boli ľudia povinní vyplniť policajné formuláre, ak sa chceli dostať z karantény a tí, ktorí mali pozitívny test na vírus, mali zákaz opustiť domov. S cieľom zabezpečiť, aby ľudia dodržiavali toto opatrenie, úradníci stanovili kontrolné body na cestách a diaľniciach a zdravotné kontroly na železničných staniciach a na letiskách. Podľa talianskeho ministerstva zdravotníctva tí, ktorí porušia toto nariadenie, čelia až trom mesiacom väzenia alebo pokute vo výške 206 eur. Tieto opatrenia sa budú uplatňovať do 3. apríla.

Conte tvrdí, že jeho administratíva bola obviňovaná z toho, že je aj príliš a aj nedostatočne prísna, a povedal, že to tak ostane až do konca. „Náš smer sa však nemení a opakujem to ako mantru všetkým ministrom a organizáciám: maximálne preventívne opatrenia, primeranosť a proporcionalita opatrení,“ uviedol Conte.

Epidémia koronavírusu neskončí tento rok, tvrdí hongkonský mikrobiológ
08 | 03 | 2020 | Mário Martinka