Teherán dočasne posiela domov 70 000 väzňov v snahe zastaviť šírenie koronavírusu
09 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky hlavný sudca prehlásil, že približne 70 000 väzňom v celej krajine bolo udelené dočasné prepustenie z väzníc, pričom dodal, že hlavným účelom tohto opatrenia je obmedziť šírenie koronavírusu. Informuje portál RT.


Hlavný sudca Ebrahim Raisi v pondelok uviedol, že iránske súdy identifikovali 70 000 ľudí, ktorí majú nárok na dočasné prepustenie z väzníc. Zámerom je znížiť zdravotné riziko vo väzeniach, pričom krajina sa snaží vyrovnať s už tak veľkým prepuknutím epidémie vírusu Covid-19.

Iránske úrady uviedli, že neprepustia nebezpečných zločincov a že niektorí ľudia budú musieť zaplatiť kauciu skôr, ako budú dočasne prepustení. Raisi tiež dodal, že súdy uprednostnili osoby, ktoré majú slabšie imunity.

Irán patrí medzi národy, ktoré boli najťažšie postihnuté touto chorobou. V nedeľu bolo potvrdených viac ako 6 500 prípadov. Avšak Irán je oslabený aj hospodárskymi sankciami USA, ktoré im bránia v kúpe potrebných zásob na medzinárodných trhoch.

„Otvorte svoje brány“: Erdogan radí Grécku, ako zvládnuť problém s migrantmi
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Grécko by malo nasledovať turecké kroky a jednoducho „otvoriť brány“ pre migrantov, ktorí sa hromadia na turecko-gréckych hraniciach. Informuje portál Reuters. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Marek Molnár