S cenou ropy padol i rubeľ
09 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Ruská centrálna banka pozastavila nákup cudzej meny kvôli prepadu cien ropy. Uviedla Gazeta.ru.


Výmenný kurz dolára presiahol 73 a eura 83 za ruský rubeľ. Prepad ruskej meny je následkom najnovšieho pohybu cien ropy. Krajiny ťažiace ropu OPEC+ sa totiž nevedeli dohodnúť na znížení ťažby v dôsledku epidémie koronavírusu. Ruská centrálna banka preto oznámila pozastavenie nákupu cudzej meny na obdobie 30 dní.


Kurz dolára na medzinárodných trhoch Forex v pondelok dosiahol 73,28 za rubeľ. Euro vzrástlo na 83,80 rubľov. Moskovská burza má v pondelok štandardný deň voľna. Od 9:41 moskovského času barel ropy Brent dosiahol 33,48 dolárov. Čo predstavuje pokles o 35,5 %. Vyplýva to z údajov ICE. Cena za barel WTI klesla o 38 % na 29,96 dolárov.


Pokles cien ropy spôsobilo zlyhanie rozhovorov na konci minulého týždňa. Ruská delegácia bola proti obmedzeniam. Navrhla predĺženie predchádzajúcej verzie dohody. Tá bola podpísaná na konci roku 2019 a je platná až do 1. apríla 2020.


Otázka dodatočného zníženia ťažby vznikla v dôsledku epidémie koronavírusu. V mesačnom prehľade za február OPEC znížil svoju predchádzajúcu predpoveď spotreby ropy o 230 tisíc barelov za deň. Dôvodom zmeny prognózy bolo prepuknutie choroby COVID-19. Podľa prognóz OPEC by mala ovplyvniť objem spotreby v odvetví dopravy a priemyslu v Číne a ďalších regiónoch.


Stretnutie OPEC+ sa minulý týždeň konalo vo Viedni. V stredu ale ruský minister energetiky Alexander Novak zrazu opustil schôdzku pred jej riadnym ukončením. Nasledujúci deň ceny ropy klesli o takmer 2 doláre na 51,2 za barel. Vo štvrtok OPEC už bez ruského zástupcu vyhlásil na svojej oficiálnej webovej stránke návrh znížiť ťažbu o ďalších 1,5 milióna barelov denne. Pre krajiny mimo OPEC, do ktorých Rusko patrí, by mala byť kvóta 500 barelov denne.


Časovaná bomba, ktorá by mohla rozdrviť trhy s ropou
Výroba ropy v Líbyi klesla na menej ako 200 000 bpd a neistota spojená s výpadkom spôsobuje spoločnosti OPEC + komplikácie, pretože sa zdá, že sa zníženie produkcie prehlbuje. Informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Dominik Simon

Aby sa navrhovaná dohoda mohla uskutočniť, ruská delegácia musela dať svoj súhlas. Novak sa tak vrátil do Viedne. Vo štvrtok povedal novinárom generálny tajomník OPEC Mohammed Barkindo, že je „hlboko presvedčený“, že Rusko podporí odporúčanie OPEC. Nasledujúci deň sa oficiálne stretnutie krajín OPEC+ začalo až päť hodín po neformálnych rokovaniach. Rusko bolo napokon proti návrhu OPEC.


Krajiny teraz nemajú povinnosť znižovať produkciu ropy. O zvýšení alebo znížení ťažby si ruské spoločnosti rozhodnú samostatne. „Ruské ministerstvo energetiky s nimi o tom zatiaľ nediskutovalo,“ povedal Novak v piatok.


Potom, čo sa krajiny OPEC+ nedokázali dohodnúť na poklese ťažby, ceny ropy klesli. Futures na ropu Brent na londýnskej ICE klesli o viac ako 6,5 % na 46,26 USD za barel. Naposledy cena Brent klesla pod 47 dolárov za barel v polovici júla 2017. Futures na ropu WTI klesli o 7,3 % na 42,14 dolárov za barel.


„Trhy čakajú na rozhodnutie OPEC+ o znížení ťažby,“ uviedol Anton Pokatovič, hlavný analytik BCS Prime, v predvečer rozhodujúceho stretnutia. Ak sa podľa neho nenájde kompromis o znižovaní produkcie, sklamanie investorov môže dočasne posunúť ceny medzi 44 až 48 dolárov.


Ruský prezident Vladimír Putin sa 1. marca stretol so šéfmi významných ruských ropných a plynárenských spoločností. Situáciu na svetových trhoch označil za najkritickejšiu od krízy v roku 2008. Vyzval ich, aby sa „pripravili na viacero scenárov“. Putin označil za rozpočtovo napätú cenu 42,4 dolárov za barel.


Podľa ministra financií Antona Siluanova dokonca úroveň 30 dolárov umožní Rusku financovať rozpočtové záväzky počas 4 rokov. A to vďaka prostriedkom našetreným Národným fondom sociálnej starostlivosti.


Ako odborníci odhadovali už v decembri minulého roka, na svetových trhoch v prvej polovici roku 2020 dôjde k prebytku ropy. Kvóty ale nemusia stačiť na stabilné udržanie ceny barelu Brent nad 60 dolárov.


10 udalostí, ktoré by podľa Saxo Bank mohli v roku 2020 otriasť trhmi
Predpovede predstavujú súbor nepravdepodobných a podhodnotených udalostí, ktoré ak by sa uskutočnili, mohli by na finančných trhoch vyvolať vlnu paniky. Čítať ďalej
26 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR