Mimovládky dúfajú, že plány budúcej vlády na podporu občianskej spoločnosti sa odrazia v reálnych krokoch
09 | 03 | 2020 I SITA

Štyridsaťdeväť organizácií platformy Hlas občianskych organizácií očakáva, že sa plány budúcej vlády odrazia v reálnych krokoch a rozhodnutiach a prispejú tak k existencii priaznivého prostredia pre občiansku spoločnosť.


Podľa nich, hlasovanie poslaneckých klubov v minulom volebnom období, ako aj väčšina programov možnej budúcej vlády, naznačujú významnú podporu občianskej spoločnosti. Platforma je takisto pripravená viesť s budúcou vládou konštruktívny dialóg. Agentúru SITA o tom informovala koordinátorka programu Občianska spoločnosť z Via Iuris Ivana Kohutková.

Platforma Hlas občianskych organizácií hodnotila volebné programy strán z hľadiska zachovania a zlepšenia prostredia pre občiansku spoločnosť. Rovnako v tejto oblasti analyzovala hlasovania v Národnej rade SR (NR SR) k legislatívnym návrhov, ktoré predkladali jednotlivé politické strany počas siedmeho volebného obdobia.

Zelník odstúpil z funkcie podpredsedu strany a vzdal sa aj členstva v nej
Štefan Zelník odstúpil z funkcie podpredsedu Slovenskej národnej strany (SNS) a zároveň sa vzdal aj členstva v nej. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA


„Veľmi pozitívne vnímame, že hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vo svojom programe podporuje aktívnych občanov a občianky, otvorené vládnutie a zapojenie ľudí do rozhodovania o veciach verejných. Rovnako nás veľmi teší, že aj ostatné strany, ktoré rokujú o zložení novej vlády, vo svojich programoch deklarujú spoluprácu s aktívnymi občanmi a organizáciami,“ hodnotí platforma.

Dodávajú, že podľa analýzy hlasovaní v NR SR hnutie Sme rodina, strana Sloboda a solidarita (SaS) a OĽaNO v minulom volebnom období najčastejšie podporili návrhy zákonov, ktoré zlepšujú prístup občanov k informáciám, participáciu na správe vecí verejných, a ktoré prispievajú k priaznivejšiemu prostrediu pre občianske organizácie. Program strany Za ľudí zároveň platforma vyhodnotila ako najpriaznivejší pre fungovanie občianskej spoločnosti.

V roku 2019 členské organizácie platformy vypracovali Návrh verejných politík. Ide o dokument, ktorý je víziou dobre fungujúcej občianskej spoločnosti a predstavuje hlavné legislatívne odporúčania na ochranu a zlepšenie súčasného legislatívneho, finančného a inštitucionálneho rámca pre občianske organizácie. Dokument bol minulý rok zaslaný všetkým politickým stranám (s výnimkou politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko) s cieľom komunikovať potreby občianskeho sektora ako jedného z kľúčových pilierov demokratickej spoločnosti.

Prečo je koronavírus smrteľný a kto je najviac ohrozený
Zdá sa, že u žien existuje menšie riziko úmrtia na nový koronavírus v porovnaní s mužmi. U detí je to ešte nepravdepodobnejšie ako u iných vekových skupín. Najohrozenejší sú seniori a oslabení jedinci. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Natália Sollárová