O rezort zdravotníctva má podľa Matoviča záujem len OĽaNO, favoritom je Krajčí
08 | 03 | 2020 I SITA

Z politických strán, ktoré rokujú o vytvorení novej vládnej koalície, má o rezort zdravotníctva záujem iba hnutie OĽaNO. V diskusnej relácii Na telo TV Markíza to uviedol predseda hnutia poverený zostavením novej vlády Igor Matovič.


"Trošku ma to mrzí, myslel som, že sa pobijeme viacerí," povedal Matovič s tým, že rezort zdravotníctva je "veľmi nešťastný z pohľadu politických bodov"."Ideme zabojovať, zoberieme tú zodpovednosť," vyhlásil šéf OĽaNO.

Hnutie podľa Matoviča vyberá potenciálneho ministra zdravotníctva spomedzi troch kandidátov, favoritom je však Marek Krajčí. "Minister je v prvom rade manažér. Mal by to byť niekto, kto naozaj vie riadiť ten rezort," zdôraznil Matovič.

Pokiaľ ide o vplyv spoločnosti Penta v zdravotníctve, podľa Matoviča finančná skupina nadobudla v predošlých rokoch v tejto oblasti obrovskú silu. "Má lekárne, má nemocnice, má zdravotnú poisťovňu, má laboratóriá," povedal s tým, že skupina "vyciciava kľúčové financie na liečbu chorých a premiestňuje ich na účty v zahraničí".

Kto zo štyroch podnikateľov zachráni chorých na koronavírus?
Žiadna zo štyroch koaličných strán momentálne nemá záujem o ministerstvo zdravotníctva. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Peter Haluza
?fbclid=IwAR0qPlj8NSze7efbBu-s7LcVc3edWYujrWYk89w-NulyhEItq_fGl-2GHNw

"Treba ich osekať tak, aby ich to buď prestalo baviť, alebo poskytovali absolútne špičkovú zdravotnú starostlivosť," povedal Matovič s tým, že jednou z možností je stanovenie presných termínov, do ktorých majú byť ľudia s jednotlivými chorobami liečení. "Ak to nedodržia, budú musieť preplácať účty liečby zo zahraničia," uviedol.

Matovič tiež povedal, že podľa jeho názoru je v zdravotníctve potrebné zakázať krížové vlastníctvo. "Nemala by jedna finančná skupina vlastniť aj nemocnice, aj zdravotnú poisťovňu, aj lekárne aj laboratória," povedal Matovič s tým, že na takýto krok je potrebná dohoda v koalícii.

Pokiaľ zhoda nebude, je podľa Matoviča potrebné tlačiť finančnú skupinu na poskytovanie včasnej a adekvátnej zdravotnej starostlivosti. "A nie že vykazovať si obrovské zisky a ľudia budú musieť mesiace čakať," dodal.

Vláda dala v Taliansku do karantény 16 miliónov ľudí
Cieľom je zastaviť šírenie nového koronavírusu v európskom epicentre epidémie. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | SITA/AP, TASR