Lepšia kvalita ovzdušia v Číne vďaka koronavírusu
08 | 03 | 2020 I Mário Martinka
Vypuknutie vírusu prinieslo uzavretie uhoľných elektrární a priemyselných zariadení, čo vedie k poklesu znečistenia.

Vedci sa domnievajú, že nedávne zníženie znečistenia ovzdušia vo väčšine Číny sa zdá byť spojené s úsilím krajiny o kontrolu šírenia nového koronavírusu. Vypuknutie vírusu, ktorý sa prvýkrát objavil koncom minulého roka v centrálnej provincii Hubei, zablokoval dopravu a pohyb a výrazne narušil obchodnú činnosť v celej krajine, píše aljazeera.com

S menším počtom závodov, automobilov a nákladných vozidiel na cestách, ako aj s menším množstvom lietadiel vo vzduchu, sa obloha stala zreteľne jasnejšou. Úrovne oxidu dusičitého, znečisťujúcej látky, ktorá pochádza predovšetkým zo spaľovania fosílnych palív, podľa agentúry NASA klesli až o 30 percent.

Satelity NASA a Európska vesmírna agentúra, ktoré monitorujú znečistenie, vydali dva obrázky, ktoré ukazujú výraznú zmenu hladín oxidu dusičitého vo vzduchu v krajine od začiatku roka do konca februára.

Prvý obrázok ukazuje veľké znečistenie veľkých miest vrátane hlavného mesta, Pekingu, Šanghaja a Hongkongu. Druhý obrázok ukazuje, že väčšina tohto znečistenia zmizla.

Zdroj: earthobservatory.nasa.gov


Načasovanie tohto zlepšenia kvality ovzdušia sa zhoduje s okamihom, keď vládni úradníci v Číne začali s karanténou Wu-chanu, epicentra ohniska. „Toto je prvýkrát, čo som videl taký dramatický pokles v takej širokej oblasti z dôvodu špecifickej udalosti,“ povedal Fei Liu, výskumný pracovník v oblasti kvality ovzdušia v Goddard Space Flight Center NASA. Hoci čínske uhlíkové emisie tvoria malú časť svojich celkových ročných emisií, v celosvetovom kontexte sú významné, pretože Čína je najväčším producentom skleníkových plynov.

COVID-19, choroba spôsobená vírusom, zabila v súčasnosti takmer 3 500 ľudí a infikovala viac ako 100 000 ľudí vo viac ako 90 krajinách a teritóriách. Väčšina prípadov a úmrtí bola zaznamenaná v Číne.

Koronavírus zníži zisky americkým spoločnostiam
02 | 03 | 2020 | Mário Martinka