Epidémia koronavírusu neskončí tento rok, tvrdí hongkonský mikrobiológ
08 | 03 | 2020 I Mário Martinka
Epidémia Covid-19 spôsobená koronavírusom sa tento rok neskončí, pretože sa nákaza rozšírila do celého sveta, uviedol vedúci mikrobiológ z Hongkongu.

Profesor Yuen Kwok-yung z University of Hong Kong, ktorý radil orgánom v oblasti kontrolných opatrení proti tejto chorobe, uviedol, že hoci sa situácia v pevninskej Číne a Hongkongu môže v lete zlepšiť, v zime sa môže vyskytnúť viac prípadov z južnej pologule. "Myslíme si, že epidémia pravdepodobne neskončí," uviedol Yuen v televíznom rozhovore vysielanom v nedeľu. „Príde k tomu, čo nazývame obrátené importované prípady. Na začiatku sa nás krajiny báli, teraz sa ich bojíme my [z dôvodu zavlečenia vírusu]. “, píše scmp.com

Od konca februára sa ukázali infekcie Covid-19 v Južnej Kórei, Taliansku a Iráne, sú to v súčasnosti tri krajiny s najvyšším počtom prípadov mimo Číny. V nedeľu sa ukázalo, že Taliansko uvalí do karantény celý Lombardský región s populáciou približne 10 miliónov ľudí. Do dnes zaznamenali najväčší nárast prípadov - 1 247, od vypuknutia choroby v krajine.

Mikrobiológ HKU, profesor Yuen Kwok-yung. Zdroj: K.Y. cheng


Všetci ľudia, ktorí sa vracajú do Hongkongu z Iránu, z mesta Daegu a okolitých provincií North Gyeongsang v Južnej Kórei a troch regiónov v Taliansku, budú čeliť povinnej 14-dňovej karanténe. Od nedele Hongkong tiež požadoval, aby všetci prichádzajúci návštevníci podali vyhlásenie o svojom zdravotnom stave.

Yuen vyzval obyvateľov, aby sa vyhýbali cestovaniu najmenej do konca roka. Poukázal na dve infekcie v Hongkongu, ktoré boli spojené s nedávnou turistickou skupinou v Indii. 80 ročná žena z tej istej skupiny bola diagnostikovaná na vírus Covid-19 až po návrate do kanadského Vancouveru. "Ak je epidémia vážna, vyhnite sa cestovaniu na iné miesta, pokiaľ to nie je potrebné," uviedol Yuen.

Yuen tiež povedal, že vírus, podobne ako väčšina kmeňov, mutoval, ale uistil, že zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by sa stal smrteľnejším alebo ľahšie prenosným. Kľúč k boju proti epidémiám, zopakoval Yuen, začína s osobnou hygienou. „Ak si každý umyje ruky, stále nosí masku a udržiava si spoločenskú vzdialenosť, riziko infekcie sa zníži... “povedal Yuen. "Nemôžeme sa chrániť pred vírusom naveky, ale čím dlhšie odďaľujeme jeho šírenie, tým vyššie sú šance na získanie vakcíny včas." V osobitnom rozhovore, ktorý v nedeľu publikovali aj čínske online médiá Caixin, povedal Yuen, že jeho tím a ďalší vedci vyvíjajú vakcínu. Odhalil, že testy na myšiach nepreukázali žiadne vedľajšie účinky a úspešne produkovali protilátky. Sú však potrebné ďalšie postupy.

Verím, že to bude jeden rok alebo jeden a pol roka, kým sa ... začnú používať,“ uviedol.

Lepšia kvalita ovzdušia v Číne vďaka koronavírusu
08 | 03 | 2020 | Mário Martinka