Bratislavská župa prerušila vyučovanie na všetkých svojich stredných školách
08 | 03 | 2020 I SITA

 Bratislavská župa prerušila vyučovanie na všetkých svojich stredných školách.


Vyučovanie nebude prebiehať od pondelka 9. marca do piatku 13. marca na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji, ktoré sú v pôsobnosti župy. Na nedeľňajšom tlačovom brífingu to uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Preventívne opatrenia vyplývajú zo záverov zasadnutia krízového štábu BSK ku koronavírusu. "Za posledné dni sa nám ozvali riaditelia škôl, že majú žiakov, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými. Preto sme sa v spolupráci s riaditeľmi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK rozhodli prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji," konštatoval Droba.

Prerušenie vyučovania sa týka tiež všetkých osemročných gymnázií a základných škôl na Dunajskej a Teplickej. Zatvorené budú aj plavárne Na Pántoch, na Drieňovej a Tomášikovej. Základná škola v Malinove zostáva otvorená, župa však zatvorila strednú odbornú školu v Malinove. Ako Droba uviedol, dôvodom tohto rozhodnutia je fakt, že veľké množstvo žiakov na stredných školách v kraji pochádza z okresu Malacky, kde už bol potvrdený výskyt koronavírusu.

O rezort zdravotníctva má podľa Matoviča záujem len OĽaNO, favoritom je Krajčí
Z politických strán, ktoré rokujú o vytvorení novej vládnej koalície, má o rezort zdravotníctva záujem iba hnutie OĽaNO. V diskusnej relácii Na telo TV Markíza to uviedol predseda hnutia poverený zostavením novej vlády Igor Matovič.... Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | SITA


Župa tiež apeluje na zamestnávateľov, aby aspoň jednému z rodičov umožnili prácu z domu, ak je to možné. Naďalej platí zákaz návštev v zariadeniach sociálnych služieb. BSK tiež dôrazne neodporúča organizovanie akýchkoľvek podujatí, predstavení a premiér. Kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK predstavenia rušia.

Ako informoval Droba, BSK od pondelka niekoľkonásobne zvýšil dezinfekciu autobusov. Kraj prevádzkuje regionálne prímestské spoje po celom kraji. "Od štvrtka sme nasadili najúčinnejšiu formu dezinfekcie. Zajtra budú týmto spôsobom dezinfikované všetky spoje. Aj vzhľadom na to, že máme veľa žiakov z Malaciek, rozhodli sme sa dezinfikovať prioritne tie spoje, ktoré boli v inkriminovanej oblasti," doplnil.

Úrad BSK zároveň obmedzuje kontakt s verejnosťou na nevyhnutnú mieru a bude fungovať len cez podateľňu. Na nej sa budú vykonávať preventívne opatrenia na zabránenie šírenia vírusu. Ostatné náležitosti bude úrad vybavovať elektronicky, cez e-mail a telefón.

Pre verejnosť je dostupná nová infolinka, a to v rámci Národného centra zdravotníckych informácií
Pre záujemcov o informácie o novom koronavíruse Covid-19 je k dispozícii nová infolinka. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | SITA


"Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave v súvislosti s potvrdenými prípadmi ochorenia Covid-19 nariadil karanténne opatrenia a prerušil výchovno - vzdelávací proces na Cambridge International School v Bratislave v termíne od 9. marca do 22. marca," informovala v nedeľu hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas k zatvoreniu stredných škôl v BSK uviedol, že toto rozhodnutie berie na vedomie. Zo strany ÚVZ SR a Regionálneho ÚVZ so sídlom v Bratislave podľa neho nie je z epidemiologického hľadiska zatiaľ nutné pristúpiť k zatvoreniu ďalších škôl. "Dôrazne odporúčame, aby sa študenti počas prerušenia školského vyučovania vyvarovali návštevám hromadných podujatí a miest s veľkým počtom ľudí," dodal.

Ako informoval hovorca magistrátu Bratislavy Peter Bubla, bratislavské mestské časti zatiaľ nepristupujú k plošnému zatváraniu materských a základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. "K zatvoreniu školy pristupuje vedenie školy po konzultácii s Regionálnym ÚVZ zatiaľ iba v jednotlivých konkrétnych prípadoch, na základe podozrenia z kontaktu žiaka s osobou, u ktorej bolo potvrdené ochorenie," uzavrel.

Generálna prokuratúra preverí zákonnosť postupu Petržalky pri príprave volieb do NR SR
Zákonnosť postupu bratislavskej Petržalky pri príprave februárových parlamentných volieb preverí Generálna prokuratúra (GP) SR. Týka sa to niekoľkých prípadov zosnulých zapísaných vo voličských zoznamoch. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | TASR