SpaceX plánuje poslať turistov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS
06 | 03 | 2020 I Dominik Simon

SpaceX a Axiom Space uviedli, že súkromný výlet na vesmírnu stanicu ISS bude trvať osem dní a nebude to práve "lacný špás". Do konca budúceho roka odcestuje na kozmickú stanicu trio vesmírnych turistov. Informuje DW.


SpaceX oznámil plány na vyslanie troch turistov do Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) . Misia bude prvým súkromným výletom do vesmíru za viac ako desať rokov.

Raketová spoločnosť, ktorú založil miliardár a technologický podnikateľ Elon Musk, podpísala dohodu so startupom Axiom Space, aby vyslala profesionálne vyškoleného veliteľa spolu so súkromnými astronautmi, aby strávili osem dní v ISS. Misia sa má začať do konca roku 2021.



Spoločnosti to v spoločnom vyhlásení označili za „prvú úplne súkromnú misiu ľudského letu do vesmíru“.

„Bude to len prvá z mnohých misií pre ISS, ktoré budú kompletne obsluhované a riadené spoločnosťou Axiom Space. Je to významný pokrok smerom k nášmu cieľu a sme radi, že smôžeme spolupracovať so SpaceX“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Axiom Michael Suffredini.

Zatiaľ nie je jasné, koľko bude výlet stáť. Ale s nákladmi na spustenie rakety SpaceX Falcon 9 na približne 60 miliónov dolárov (53,4 milióna EUR) plus náklady na vybudovanie novej kapsuly Dragon, ktorá sa odhaduje na viac ako 100 miliónov dolárov, turisti pravdepodobne za svoju cestu zaplatia desiatky miliónov.

Posádka Dragon spoločnosti SpaceX už v minulosti vypustila satelity NASA do vesmíru a má v pláne uskutočniť svoju prvú misiu s posádkou tento rok.

SpaceX v nedeľu simuloval test zlyhania vesmírnej rakety (VIDEO)
SpaceX, súkromná spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom vesmíru pod vedením generálneho riaditeľa Tesla Elona Muska, v nedeľu úspešne dokončila na Floride simuláciu núdzového úniku, ktorá potrebná aby bolo umožnené vypustenie astronautov Nasa do... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon


„Vďaka Axiomu a ich podpore zo strany NASA budú mať súkromné misie s posádkou bezprecedentný prístup k vesmírnej stanici, podporia komercializáciu vesmíru a pomôžu v novej ére ľudského skúmania,“ uviedla prezidentka SpaceX Gwynne Shotwell.

Doteraz bolo na palube ruských rakiet Sojuz osem turistov. Posledným z nich bol kanadský miliardár Guy Laliberte, ktorý odcestoval v roku 2009. Prvým turistom vo vesmíre bol americký inžinier Dennis Tito, ktorý v roku 2001 zaplatil 20 miliónov dolárov a strávil približne osem dní v ISS.

Ostatné súkromné spoločnosti tiež oznámili svoje plány využiť vesmírny cestovný ruch. Napríklad spoločnosť Blue Origin, ktorú vlastní šef Amazonu Jeff Bezos alebo Virgin Galactic britského podnikateľa Richarda Bransona, už začali vyvíjať plavidlá na prepravu turistov do vesmíru. Boeing začal vyvíjať kapsulu pre posádku s názvom Starliner, ale projekt čoskoro čelil závadám a v decembri bol zrušený bezpilotný skúšobný let.

Nová loď spoločnosti SpaceX sa úspešne spojila s vesmírnou stanicou
03 | 03 | 2019 | Michal Šumichrast, TASR