Obyvatelia Veľkonočného ostrova plačú nad ich posvätnou pamiatkou, do ktorej muž vrazil autom
06 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Starosta Veľkonočného ostrova v južnej časti Tichého oceánu patriaci Čile nariadil zavedenie motorických obmedzení v oblasti po tom, ako muž autom vrazil do jednej zo svätých sôch Moai, čím ju úplne zdevastoval.


Starosta Pedro Edmunds Paoa uviedol miestnym médiám, že incident spôsobil „nevyčísliteľnú“ škodu.

Čílsky muž, ktorý žije na ostrove, bol v nedeľu zatknutý a obvinený z poškodenia národnej pamiatky. Plošina, na ktorej bola socha namontovaná, bola zničená taktiež. Kamenné sochy boli vytesané domorodým ľudom Rapa Nui, aby stelesnili duchov ich predkov.

Vďaka sochám Moai je ostrov známy po celom svete. Sochy boli vytesané v lome na úpätí krátera Rano Raraku. Kvôli týmto posvätným sochám navštívi túto oblasť asi 12 000 turistov mesačne.



„Každý hlasoval proti zavedeniu pravidiel cestnej premávky. Pokiaľ ide o vozidlá na posvätných miestach, my ako Rada sme však hovorili o nebezpečenstvách a veľmi dobre sme si uvedomovali, čo by mohlo znamenať zvýšenie počtu turistov a obyvateľov,“ uviedol starosta. „Nepočúvali nás a toto je výsledok,“ dodal.

V príspevku na Facebooku domorodá komunita uviedla, že je „dôležité chrániť kultúrne dedičstvo.“

„Nie sú to len archeologické pozostatky, sú to posvätné prvky živej kultúry a sú základom našej vízie sveta Rapa Nui.“


Sochy Moai boli vyrezávané niekedy medzi rokmi 1400 a 1650. Sú rozmiestnené tak, aby po krajoch ostrova smerovali do vnútrozemia. Najväčšia váži 74 ton a je vysoká 10 metrov.

Domorodý ľud Rapa Nui je zdrvený zo škody, ktorú muž napáchal so svojim „pick-upom“ a uvedomuje si, že posvätná pamiatka sa nedá opraviť ani nahradiť.

Mexický Youtuber odsúdený na 50 rokov za únos
Mexický „Youtuber,“ ktorý vo februári 2018 uniesol ženu v mexickom štáte Chihuahua bol odsúdený na 50 rokov väzenia, informuje BBC. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Timotej Dudka