Na Marse boli objavené organické molekuly, ktoré môžu pomôcť odhaliť život na tejto planéte
06 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Vozidlo spoločnosti NASA zozbieralo zaujímavé organické zlúčeniny na povrchu Marsu, čo naznačuje, že by na Červenej planéte mohli byť objavené prvé formy života. Informuje portál Science Alert.


Vozidlo s veľkosťou automobilu sa pohybuje okolo kráteru Gale už viac ako sedem rokov. Počas svojej misie nasnímalo veľa fascinujúcich obrazov, ktoré pomohli vedcom skúmať skalnatý povrch planéty. Avšak najnovšie odhalenie niektorých jednoduchých organických zlúčenín by mohlo byť jeho najdôležitejším objavom.

Zlúčeniny, ktoré sa nazývajú tiofény, sa nachádzajú na Zemi v uhlí, surovej nafte a dokonca aj v bielych hľuzovkách.

Najnovšia štúdia predpokladá, že ich objav na Marse súvisí s prítomnosťou raného života na planéte. Výskum tiež naznačuje, že biologický proces, ktorý pravdepodobne zahŕňa baktérie, by mohol hrať úlohu v prítomnosti organických zlúčenín v marťanskej pôde.

Vedci veria, že nová teória môže konečne odhaliť tajomstvo temnej hmoty
Vesmír má viac hmoty, ako dokážeme vysvetliť, pričom jedno z najväčších tajomstiev je to, odkiaľ táto hmota pochádza. Najnovšia teória naznačuje, že by sa táto záhada mohla rozlúštiť. Informuje portál Science Daily. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Vedci z Washingtonu zistili, že starodávne baktérie, ktoré mohli existovať už pred viac ako tromi miliardami rokov, keď bol Mars teplejší a vlhší, mohli uľahčiť chemický proces, ktorého výsledkom sú novoobjavené tiofény.

Vedci však nemôžu vylúčiť možnosť, že by nejaký iný nebiologický proces viedol k objaveniu sa zlúčenín na Marse. Jedným z možných vysvetlení je, že ich tam napríklad prepravili meteor, ktorý pristál na planéte.

Vedci tvrdia, že Planéta X môže byť len čiernou dierou s veľkostou bowlingovej gule
Astronomická anomália, ktorú vedci doteraz považovali za neobjavenú planétu, môže byť podľa novej teórie veľká čierna diera, ktorá sa skrýva hlboko v našej slnečnej sústave. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár