Česko už nariadilo povinnú karanténu, pokuta je 3 milióny českých korún
06 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

V Českej republike testy preukázali nakazenie sa vírusom Covid-19 u ďalších šiestich ľudí. Momentálne ich je v celej krajine osemnásť, informuje portál iDnes.


Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine šesť potvrdených prípadov nákazy. Spočiatku vláda oznámila iba tri. „Dva prípady z troch sa vzťahujú k cestovaniu do Talianska," povedala hlavná hygienička Eva Gottvaldová. V priebehu popoludňajšej tlačovej konferencie prijala hovor, po ktorom potvrdila ďalšie tri nákazy.

Premiér Andrej Babiš po rokovaní s námestníkom ministra zdravotníctva Romanom Prymulom v piatok dopoludnia vyzval Čechov, aby kvôli vírusu nejazdili do Talianska.

KORONAVÍRUS: Veľké obmedzenia na letiskách, hraniciach aj v nemocniciach!
Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety a odlety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk. Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR


Cez víkend sa očakáva návrat ďalších tisíc ľudí z dovolenky, panujú tak obavy z nárastu počtu prípadov ochorenia. „Ministerstvo zdravotníctva vydalo nové mimoriadne opatrenie. Každý, kto sa od soboty vráti z Talianska, má povinnosť po návrate telefonicky kontaktovať svojho lekára, "oznámil premiér Babiš.

Nariadenie sa týka všetkých českých občanov. Lekár následne rozhodne o dvojtýždňovej karanténe. Pri jej porušení hrozí pokuta až tri milióny korún (118 000 eur). Lekár môže prípadne karanténu predĺžiť a zamestnanec v karanténe má nárok na práceneschopnosť.

Konferencia biskupov Slovenska vyzýva veriacich, ktorí sa necítia dobre, aby sa nezúčastňovali na bohoslužbách
Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský neodporúča organizovať pútnické zájazdy na Slovensku ani do zahraničia. Tvrdí, že spoločné podujatia okrem liturgických slávení treba obmedziť. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR