Pellegrini vládne ďalej a aj dnes ešte zasadne jeho vláda.
05 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Súčasná vláda funguje bezo zmeny právomocí. Po ustanovujúcej schôdzi novozvoleného parlamentu podá demisiu


Vláda sa dnes stretne prvýkrát od parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili 29. februára. Vládnuť bude bezo zmeny právomoci do vymenovania novej vlády. Kabinet na dnešnom rokovaní prerokuje viacero materiálov z dielne ministerstva zahraničných vecí a oboznámi sa s materiálom, ktorý sa prejednával na Bezpečnostnej rade SR.

Rada zasadala 27. februára v súvislosti s koronavírusom Covid-19 a prijala viacero opatrení. Zriadila napríklad trvalý krízový štáb so sídlom na Ministerstve zdravotníctva SR, ktoré má spolu s verejnoprávnymi médiami pripraviť informačnú kampaň pre všetkých obyvateľov SR. V rámci nej by mali jasne vysvetliť, čo je koronavírus, ako sa pred ním brániť a aké nepravdivé informácie sa o ňom šíria.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vláde priblíži aktivity Slovenska v medzinárodnom krízovom manažmente. Pre rezort diplomacie bolo v roku 2019 vyčlenených 7,2 milióna eur na rozvojovú spoluprácu a humanitárnu pomoc. V oblasti materiálnej humanitárnej pomoci krajinám a ich obyvateľom, ktorí boli postihnutí živelnými pohromami alebo sa stali obeťami vojnových konfliktov, poskytlo Slovensko pomoc v hodnote vyše 620-tisíc eur o hmotnosti hnuteľného humanitárneho materiálu viac ako 69 ton. Vyčlenilo to na pomoc pre utečencov v Libanone, Grécku a Bosne a Hercegovine.

Súčasná vláda funguje ďalej bezo zmeny právomocí. Demisiu podá po ustanovujúcej schôdzi novozvoleného parlamentu, ktorá sa musí uskutočniť do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb. Avšak, aj po demisii bude ďalej vládnuť s plnými právomocami až do vymenovania novej vlády. Jej právomoci nie sú limitované, no nemala by riešiť zásadné otázky, ktoré sa môžu odložiť.

OĽaNO je pripravené na koalíciu so SaS a Sme rodina, ak Za ľudí odmietne
OĽaNO je pripravené vytvoriť koalíciu len so SaS a Sme rodina, ak by sa predsedníctvo strany Za ľudí rozhodlo nevstúpiť do štvorkoalície s týmito stranami. Po stredajšom rokovaní s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom to povedal líder OĽaNO Igor... Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | TASR