Koronavírus pohltil Grécko! Úrady zatvárajú školy, kiná aj divadlá
05 | 03 | 2020 I Miroslav Tóth

Grécke úrady kvôli šíreniu nového koronavírusu nariadili zatvoriť všetky školy, športové centrá, kiná a divadlá v troch provinciách na západe krajiny. Opatrenie platí oddnes zatiaľ na 48 hodín.


Informoval o tom v noci na dnes server Greek Reporter.

K preventívnemu opatreniu pristúpili grécke úrady po tom, čo sa v oblasti potvrdil prípad nákazy koronavírusom. Infikovaný muž, ktorý sa nedávno vrátil z Izraela a Egypta, je hospitalizovaný v meste Patras. Práve v tejto oblasti (provincia Achaia) bolo nariadené zatvorenie škôl, rovnako ako v provinciách Elida a Zakynthos. Dnes bol oznámený druhý prípad v meste Patras, ide o príbuzného prvého nakazeného v Patrase.

Grécko má zatiaľ desať potvrdených prípadov choroby COVID-19 , ktorú nový koronavírus spôsobuje. Prvý prípad sa v Grécku potvrdil 26. februára, a to u 38-ročnej ženy zo Solúna, ktorá sa krátko predtým vrátila zo severotalianskeho Milána. Solún je na severovýchode krajiny, teda v oblasti, kam sa teraz snaží dostať tisíce migrantov z Turecka.

Pod drobnohľadom gréckych úradov je teraz aj výletná loď MSC Opera, ktorá je na ceste ku gréckemu ostrovu Korfu. Kapitán lode informoval dvetisíc pasažierov, že u jedného z cestujúcich, ktorý sa vylodil 28. februára v talianskom prístave Janov, bola neskôr potvrdená nákaza koronavírusom. Išlo o muža z Rakúska.

"Stále čakáme na ďalšie pokyny od rakúskych zdravotníckych úradov a sme v styku s gréckymi úradmi. Napriek tomu už sme prijali rad preventívnych opatrení, aby sme zaistili bezpečnosť cestujúcich," uviedol kapitán Pietro Esposito. Cestujúci, ktorí vystúpili pri stredajšej zastávke v Aténach, aby si prezreli mesto, sa museli vrátiť späť na loď. Podľa prevádzkovateľa lode, firmy MSC Cruises, zatiaľ nie je na palube nikto, kto by mal zdravotné problémy alebo príznaky naznačujúce možnú nákazu.

Aj Bond musí počkať. Kvôli koronavírusu
Najnovšej bondovky s názvom No Time to Die (Nie je čas zomrieť) sa diváci tak ľahko nedočkajú. Tvorcovia filmu boli pre hrozbu šírenia koronavírusu nútení odložiť premiéru na november. Táto informácia bola zverejnená na oficiálnej stránke... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová