DOJÍMAVÉ: Otec naučil dcéru smiať sa pri náletoch (VIDEO)
05 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Trojročná Salwa sa aj s rodičmi dostala z vojnou zasiahnutého sýrskeho Idlibu do Turecka. Po prvý raz v živote môže mať normálny smiech a nemusí počúvať zvuky boja.


Otec dievčatka, 32-ročný Abdallah al-Mohammad urobil výnimočnú vec, ktorou zachránil celú rodinu. Naučil svoju dcéru smiať sa počas bojových náletov, aby sa nebála. Nápad dostal asi pred dvomi rokmi. Boli prázdniny a deti sa vonku hrali s ohňostrojom. Salwu to vystrašilo. Zobral ju preto hneď k sebe a uistil ju, že nemusí mať strach, lebo ide len o hru. Potom si uvedomil, že to je dobrá myšlienka, pretože dcéra bola presvedčená, že výbuchy súviseli iba s detskou zábavou. A tak zakaždým, keď išlo lietadlo urobiť nálet, povedal: „Hej, poďme sa smiať, deti sa hrajú...“ Neskôr v príspevkoch vysvetlil, že to robil preto, aby ju udržal v presvedčení, že sa nedeje nič zlé a chránil ju pred traumou sýrskej občianskej vojny.

V spoločnom nedávno zverejnenom videu, ktoré sa veľmi rýchlo stalo virálnym sa pýta dcérky: „Prichádza lietadlo, čo myslíš, ide robiť nálet?“ Dcérka mu odpovedá: „Nálet.“ Rodič: „Dobre, tak, keď príde, budeme sa smiať.“ Po zaznení zvuku leteckých motorov sa dievčatko hlasno, až teatrálne rozosmeje. Ale účinok bol dosiahnutý. Otec sa pýta: „Je to zábava, nie?“ A dieťa šťastne pritakáva.

Video Salwy a jej otca, ktorý sa ju smiechom rozhodol ochrániť pred traumou z vojny:

;ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps%253A%252F%252Ftwitter.com%252FReuters%252Fstatus%252F1229826663229394952%26widget%3DTweet

Od zavedenia tohto spoločného riešenia došlo v ich oblasti viackrát k bombardovaniu. Pri jednej takejto situácii dal dcére mobilný telefón a kým sa na ňom hrala, opýtal sa, čo počuje: „Je to lietadlo?“ A ona odpovedala: „Nie, je to ostreľovanie.“ Keďže už bola o niečo staršia, poznala rozdiel, bez ohľadu na to, sa však ďalej smiala. Otec vysvetľuje: „Nakoniec pochopí, že je to zvuk smrti. Ale dovtedy sa dozvie, kto sme a čo je náš cieľ.“

Turecká armáda z Idlibu neustúpi, varuje Erdogan
Turecký vodca zopakoval svoj postoj voči Sýrii, pričom vylúčil ustúpenie z Idlibu, kde jeho sily bojujú proti povstalcom. Dal tiež Damasku čas na ústup z tureckých pozorovacích miest. Informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Al-Mohammad a jeho dcéra sa prostredníctvom dojímavého videa pokúsili dať informáciu medzinárodnému spoločenstvu. Mali šťastie. Turecká vláda pomohla rodine dostať sa do bezpečia. Do krajiny tak boli pozvaní a nemuseli platiť pašerákom tisíce dolárov. Podľa tureckej agentúry Anadolu prešli hranice 25. februára, asi týždeň po zverejnení videa. Údajne boli prevezení do mesta Antakya v južnom Turecku. Salwa, tancujúc v ružových šatách princeznej viac nemusí počúvať zvuky bojov.

Rodina malej Salwy prichádza to Turecka:



„Do sveta posielame správy už deväť rokov. Už sme z toho unavení. Chceme len, aby naše deti boli v poriadku. Nič viac, nič menej. Nemáme už žiadne ďalšie túžby. Naším cieľom je život bez bombardovania a lietadiel...,“ povedal na margo bezútešnej situácie v krajine otec malej Salwy. Teraz je šťastný, že sa dostali do Turecka a že jeho dcéra bude mať šancu chodiť do škôlky. Zároveň dúfa, že konflikt sa už čoskoro skončí a budú sa môcť vrátiť domov.

Idlib je poslednou baštou povstalcov v Sýrii, ktorú ešte kontrolujú odporcovia vlády. Od decembra utieklo zo svojich domovov na sýrsko-tureckú hranicu viac ako 900-tisíc ľudí. Urobili tak uprostred ťažkých bojov medzi Tureckom podporovanými povstalcami a sýrskymi vládnym silami. Väčšinu z nich podľa OSN tvoria ženy a deti.

Turecko doteraz poskytlo útočisko asi 3,7 miliónom sýrskych utečencov. Po ťažkých vojenských stratách, ktoré utrpelo v severozápadnej Sýrii sa rozhodlo zrušiť kontrolu migrantov a otvoriť im hranicu s Európskou úniou.

Očakáva sa, že intenzívne boje sa v Sýrii v najbližších dňoch ešte vyostria, pretože každá strana sa pred štvrtkovým stretnutím prezidentov Erdogana a Putina bude snažiť získať čo najväčšiu možnú prevahu.

Vojna v Idlibe bude mať vážne následky pre všetkých vrátane Turecka, vyhlásil ruský senátor
Turecko by malo vziať do úvahy, že bude trpieť aj vtedy, ak začne rozsiahlu operáciu v Idlibe, varoval ruský senátor, pričom dodal, že ak Erdogan dúfa, že získa podporu NATO, bude sklamaný. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Marek Molnár