"Akýkoľvek výdavok nad jeden milión ktoréhokoľvek ministerstva bude prechádzať Útvarom hodnoty za peniaze", tvrdí Matovič
05 | 03 | 2020 I SITA

Akýkoľvek výdavok nad jeden milión ktoréhokoľvek ministerstva bude prechádzať Útvarom hodnoty za peniaze. To je prvá vec, na ktorej sa dohodli lídri politických strán. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.


Ten spolu s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, šéfom strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richardom Sulíkom a lídrom strany Za ľudí Andrejom Kiskom dnes prvýkrát spoločne rokovali o zostavení budúcej vlády. Spoločné rokovanie prišlo po tom, ako Kiska po dnešnom zasadnutí predsedníctva Za ľudí informoval, že strana vstúpi do týchto vyjednávaní o vytvorení štvorkoalície.

Matovič ďalej priblížil, že sa na tomto stretnutí dohodli aj na tom, že budú presadzovať otvorené vládnutie a otvorenosť voči opozícii. „Ak jedna tretina parlamentného výboru navrhne poslanecký prieskum, tak ten prieskum sa uskutoční. To je otvorenosť voči opozícii a zároveň úcta k voličom opozície," ozrejmil líder OĽaNO.

Prezidentka neratifikuje Istanbulský dohovor, o postoji informovala Radu Európy
Prezidentka rešpektovala vôľu poslancov. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | SITA, TASR


Štvrtým dohodnutým bodom je snaha o verejnú kontrolu narábania s verejnými zdrojmi. „V tejto veci ešte musíme doladiť technikálie. Toto sú však prvé oblasti, na ktorých sme sa dnes dohodli. Je to symbolom toho, v čom chceme byť iní, keď budeme vládnuť," objasnil Matovič.

Sulík na tlačovej konferencii doplnil, že budúci týždeň by sa lídri mohli posunúť v dohode na ďalších veciach. Na novinársku otázku, či prejednávali aj to, že by obsadil post ministra financií, odpovedal, že odteraz bude osobne raziť zásadu hovoriť o veciach vtedy, keď budú finálne dohodnuté. To isté očakáva aj od ostatných partnerov.

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by mala koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí v parlamente 95 kresiel a disponovala by tak ústavnou väčšinou, na ktorej trvá Matovič, aby mohli uskutočniť ústavné zmeny. Najčastejšie sa v tejto veci spomínajú bezpečnostné previerky sudcov.

Na Lekárskej fakulte UK prerušili do pondelka výučbu pre podozrenie na koronavírus
Fakulta pri podozrení okamžite privolala záchrannú službu. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | SITA