V Etiópii zadržali 13 členov kanadskej humanitárnej organizácie
04 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Kanadských pracovníkov humanitárnej organizácie umiestnili do vo väzby údajne kvôli nekorektnému uplatňovaniu medicínskych postupov.


Úrady v Etiópii minulý týždeň zadržali skupinu 13 zdravotníckych pracovníkov a dobrovoľníkov, ktorí pracovali pre kanadskú humanitárnu organizáciu Canadian Humanitarian (CH) so sídlom v provincii Alberta. Obviňujú ich z distribúcie liečiv po expirácii a tiež z ponúkania lekárskych služieb bez predchádzajúceho súhlasu.

Charitatívna organizácia to popiera. Vo svojom vyhlásení uviedla, že starostlivosť, ktorú v Etiópii poskytujú, je rovnaká ako v Kanade. Misiou vysokokvalifikovaných a certifikovaných medicínskych profesionálov je poskytnúť obyvateľom Etiópie základnú lekársku starostlivosť, ktorú potrebujú.

Podľa zástupcov charity, tak, ako pri všetkých cestách, aj v tomto prípade dodržiavali všetky potrebné kroky a protokoly. V krajine sa doteraz tešili „dlhodobým, pozitívnym a spoluprácu podporujúcim vzťahom“, ktoré trvajú už viac ako 15 rokov.

Rob Oliphant, tajomník kanadského ministra zahraničných vecí informoval, že Etiópia bola doteraz „kooperatívna a nápomocná“ tým, že povolila konzulárny prístup k zadržaným. Vo väzbe mali byť dva týždne. Upozornil však, že úrady nemôžu zasahovať do policajného vyšetrovania.

V utorok sa objavila informácia, že zadržaní pracovníci by mali byť prepustení na kauciu. Heather McPhersonová, kritička medzinárodného rozvoja z New Democratic Party (NDP) of Canada a bývalá výkonná riaditeľka Rady pre globálnu spoluprácu v Alberte, situáciu pozorne sleduje. „Mám neuveriteľné obavy,“ uviedla v utorok. Podľa nej je možné, že prepustenie nebude okamžité. Po prijatí kaucie by sa mali dostať z väzenia, ale pravdepodobne ešte budú musieť zostať v krajine kvôli obvineniam.

„Mojou prioritou je zaistiť, aby boli v bezpečí pokiaľ sú v Etiópii, zaistiť, aby dostali čo najväčšiu podporu cez konzulárne služby a aby právny proces prebiehal transparentným spôsobom...“ Hlavným cieľom je, aby sa Kanaďania dostali v poriadku domov.

Kanada otvára dvere legálnej eutanázií aj pre tých, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí
Kanadská vláda predložila návrh zákona o sprístupnení lekársky podporovanej smrti aj pacientom, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Timotej Dudka