Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk rezignuje druhýkrát
04 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Predseda vlády Oleksij Hončaruk podal svoju rezignáciu už druhýkrát za dva mesiace. Prezident Volodymyr Zelenskiy mu chcel dať druhú šancu. Informuje DW.


Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk predložil v utorok svoju rezignáciu už druhýkrát. Zákonodarcovia vládnucej strany sa v stredu rozhodnú, či ju prijmú počas mimoriadneho zasadnutia. V rámci zmeny kabinetu by bolo možné nahradiť aj ministra financií a ministra zahraničných vecí.

Hončaruka nahradí podpredseda vlády Denys Šmygal, predtým ako sa minulý mesiac ujal funkcie vicepremiéra, pôsobil ako vedúci regionálnej správy v Ivano-Frankovskom regióne na západe Ukrajiny, .

Ukrajina: Lietadlo havarované v Iráne mohla zasiahnuť raketa ruskej výroby
Ukrajinskí experti zvažujú ako hlavné verzie príčin havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne zásah raketou ruskej výroby, teroristický útok i výbuch motora z technických dôvodov. Informovali o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti a rozhlasová... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Dominik SImon / TASR


Hončaruk ani prezident Volodymyr Zelenskyj situáciu nekomentovali. Nie je jasné, čo viedlo Hončaruka k tomu, aby podal rezignáciu druhýkrát.

Hončaruk sa pokúsil opustiť svoju funkciu prvýkrát v januári po tom, čo sa na verejnosti objavila nahrávka, v ktorej údajne nazval prezidenta „laikom“ v ekonómii. V tom čase odmietol Hončarukovu rezignáciu a uviedol, že je ochotný dať mu druhú šancu. Dodal, že nie je čas politicky otriasať Ukrajinou.

Zelenskyj je bývalý komik ktorý pred nástupom do funkcie v roku 2019 nemal žiadne politické skúsenosti. V minuloročných aprílových prezidentských voľbách zvíťazil ako politický outsider, ktorý sľúbil, že zakročí proti korupcii. Odvtedy ratingy jeho vlády klesli, a to najmä po dohode o ukončení bojov proti ruským separatistom vo východnej časti Donbasu.

UKRAJINA: Erdogan odsúdil ruskú anexiu Krymu
Turecko podporuje územnú integritu Ukrajiny Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | SITA