Putin chce do ústavy manželstvo len ako zväzok muža a ženy
04 | 03 | 2020 I natasol

Koncept dodatku, ktorý by mal kodifikovať zákaz homosexuálnych sobášov v Rusku, bol predložený ako jeden z viacerých konzervatívnych ústavných návrhov.


Vladimír Putin predložil v pondelok návrh dodatku k ruskej ústave, ktorý by zakotvil manželstvo ako zväzok muža a ženy v rámci konzervatívnej aktualizácie zakladateľského dokumentu krajiny.

Toto opatrenie má byť súčasťou 24-stranového materiálu, ktorý okrem iného uvádza Rusko ako nástupcu Sovietskeho zväzu, výslovne spomína ruskú „vieru v boha“ a tiež zabezpečuje „ochranu historickej pravdy“ pokiaľ ide o úlohu Sovietov v druhej svetovej vojne.

Úpravy by tiež mali zakázať odstúpenie ruského územia zahraničným silám, čím by mohlo dôjsť k prehĺbeniu konfliktu týkajúceho sa anexie Krymu.

Predložené návrhy zatiaľ neboli zverejnené, ale boli novinárom opísané v sérii brífingov vedených vysokopostavenými členmi Dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Podpredseda Štátnej dumy Piotr Tolstoj v pondelok médiám povedal, že pre neho bolo „najdôležitejším návrhom ukotvenie manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou“. Pre ruské štátne tlačové agentúry ďalej uviedol, že ho teší podpis hlavy štátu pod týmto návrhom.

Rusko plánuje zmeniť svoju ústavu prvýkrát od roku 1993. Putinova priama podpora pozmeňovacích návrhov pravdepodobne spôsobí, že budú schválené. Vo svojom štvrtom a zároveň poslednom funkčnom období sa čoraz viac obracia ku konzervativizmu, vďaka čomu sa teším podpore od vlasteneckých skupín a ruskej pravoslávnej cirkvi.

Plány na ústavný zákaz manželstva osôb rovnakého pohlavia sa vykryštalizovali počas Putinovho prejavu minulý mesiac. „Pokiaľ ide o 'rodiča číslo 1' a 'rodiča číslo 2', už som o tom verejne hovoril a budem to opakovať znova: pokiaľ budem prezidentom, toto sa nestane. Bude tu otec a mama.“ Putin ďalej vyhlásil, že nemá predsudky voči gayom, ale tvrdí, že homosexualita a rodová rovnosť sú mimo tradičných ruských hodnôt.

Stále viac Rusov uteká pred Putinom
Počet nespokojných občanov Ruska narastá, mnohí emigrujú. Situácia sa vyhrotila najmä v lete, keď boli násilím potlačené protesty opozície proti Putinovmu režimu. Správu zverejnil portál glob.sk. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Federálny zákon podpísaný ruským prezidentom v roku 2013 už považoval „verejnú podporu homosexuality“ za trestný čin. V súčasnosti si v Rusku môžu o adopciu detí požiadať len heterosexuálne páry. Do roku 1993 bola homosexualita v Rusku celkovo kriminalizovaná a do roku 1999 bola dokonca považovaná za duševné ochorenie.

Putinov dodatok k manželstvám osôb rovnakého pohlavia je súčasťou reorganizácie ruského politického systému, ktorý navrhoval. Plány na zmenu ústavy s cieľom rozšíriť právomoci parlamentu avizoval v januári. Duma má zasadať kvôli záverečnému schváleniu návrhov budúci týždeň. Po hlasovaní v parlamente sa má 22. apríla uskutočniť i národné referendum. Konzervatívne dodatky môžu pomôcť zvýšiť účasť.

Putinovi kritici tvrdia, že reformy sú navrhnuté tak, aby sa mohol udržať pri moci aj po skončení funkčného obdobia v roku 2024. Niektoré zmeny by Putinovi mohli pomôcť ďalej pôsobiť v ruskej politike napríklad ako predseda vlády s rozšírenou právomocou, doživotný senátor alebo ako vedúci Štátnej rady.

Výsledok Putinovej politiky je pre ruských homosexuálov toxický. Čo si myslia o LGBT zväzkoch samotní Rusi? Z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v roku 2019, vyplynulo, že len 7 percent obyvateľstva je za rodovú rovnosť a až 87 percent je proti. Ďalší prieskum z rovnakého obdobia však už ukázal, že 47 percent Rusov súhlasí s tým, aby „homosexuáli a lesbičky mali rovnaké práva ako ostatní občania“.

V skutočnosti však väčšina gayov v Rusku čelí diskriminácii a dokonca i útokom.

Jedna z ruských LGBT aktivistiek bola zabitá potom, ako sa jej meno objavilo na webovej stránke zameranej na lov gayov...:



„Žiadny rodič číslo 1. a 2. v Rusku nebudú“, zaručuje sa Putin
Prezident Ruskej federácie deklaruje, že počas doby jeho vlády nedovolí sobáše párom rovnakého pohlavia, Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok