OĽaNO je pripravené na koalíciu so SaS a Sme rodina, ak Za ľudí odmietne
04 | 03 | 2020 I TASR

OĽaNO je pripravené vytvoriť koalíciu len so SaS a Sme rodina, ak by sa predsedníctvo strany Za ľudí rozhodlo nevstúpiť do štvorkoalície s týmito stranami. Po stredajšom rokovaní s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom to povedal líder OĽaNO Igor Matovič. Kollár tento postup potvrdil a povedal, že jeho hnutie za OĽaNO stojí.


 "My sme pripravení, takáto vládna väčšina by mala 83 mandátov, čo je dostatočná rezerva, a aj dostatočne v pokoji by sme fungovali. Je to na strane Za ľudí, aby sa pridali. My sme viac-menej rozhodnutí - SaS, Sme rodina a my - do toho ísť," reagoval Matovič s tým, že skôr budú stáť pri tých, ktorí sa od začiatku postavili za plnenie sľubov, ako pri tých, čo trucujú. Sám podľa svojich slov nevie, ako to dopadne v predsedníctve strany Za ľudí.

Matovič s Kollárom zároveň uviedli, že ak predsedníctvo strany Za ľudí vo štvrtok (5. 3.) odsúhlasí vstup do koalície s OĽaNO, SaS a Sme rodina, lídri všetkých štyroch strán by sa ešte v ten deň mohli stretnúť.

Líder OĽaNO tiež skonštatoval, že bez Sme rodina by bola väčšina v parlamente len veľmi tesná. Podľa Kollára sa čaká na Andreja Kisku, ako sa rozhodne. Po verdikte strany Za ľudí by mali spoločnú koalíciu ešte schvaľovať predsedníctvo OĽaNO a Sme rodina. Následne sa podľa Matovičových slov zídu vyjednávacie tímy.

"Kollár dostal väčšiu dôveru ako Kiska,bolo by riziko ho odstrkovať", tvrdí Matovič
Boris Kollár a jeho hnutie Sme rodina dostali vo voľbách väčšiu podporu voličov ako strana Andreja Kisku Za ľudí. Bolo by riziko ho odstrkovať od koaličnej spolupráce aj vzhľadom na počty poslaneckých kresiel v pléne Národnej rady (NR) SR.... Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | TASR


"Už pôjdeme viac do hĺbky, už sa budú riešiť do hĺbky programové otázky. (...) Potom je už naozaj pred nami programové vyhlásenie vlády," dodal Matovič.

Na Kiskove pochybnosti v súvislosti s prípadnými nomináciami zo Sme rodina chce Matovič odpovedať návrhom na vytvorenie fondu pre investigatívnu žurnalistiku. Tak by sa podľa neho zabezpečila objektívna a nespochybniteľná kontrola. S vytvorením fondu by súhlasil aj Kollár. Matovič vytvorenie fondu nepovažuje za kupovanie novinárov. "Tak, ako si teraz platíme verejnoprávnu televíziu vo verejnom záujme, neznamená, že si ju kupujeme," doplnil.

Kollár súhlasí s vytvorením fondu, podľa Matoviča by jeho predbežná výška bola 10 miliónov eur ročne, fond by bol pomenovaný na počesť Jána Kuciaka. "Zástupcovia jednotlivých redakcií by rozhodovali o určení prostriedkov," povedal Matovič s tým, že takto chcú ukázať svoje čisté úmysly.

Pellegrini sa pýta Kisku, či Kollár spĺňa požiadavku na morálny kredit
Peter Pellegrini (Smer-SD) sa stotožňuje s požiadavkou Andreja Kisku (Za ľudí) na vysoký morálny kredit novej vlády. Zároveň sa ho však pýta, či chce naozaj meniť obraz Slovenska s "kamarátom najväčších mafiánov". Vo videu na sociálnej sieti takto... Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | TASR


Kollár sa zároveň ospravedlnil predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi za svoje odkazy cez médiá. Uistil, že napríklad otázku stavby nájomných bytov si vysvetlia odborné skupiny. Matovič avizoval, že v pondelok (9. 3.) sa stretne vyše 15 slovenských ekonómov spolu s rakúskymi odborníkmi, ktorí pracovali na projekte nájomných bytov.

Kollár nechcel odpovedať na otázku, o ktoré ministerstvá by mal definitívne záujem. "Dnes nevieme, či budeme traja alebo štyria, počkajme si na zajtra," reagoval.

Súčasný poslanec zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja a bývalý bratislavský mestský a miestny poslanec Martin Borguľa, ktorý bol členom Smeru-SD, nemá podľa Matoviča ambíciu o exekutívnu funkciu, líder OĽaNO rešpektuje, že je zvoleným poslancom za Sme rodina.

Matovič chce podporiť investigatívnych novinárov sumou 10 miliónov eur ročne
Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič chce poskytnúť investigatívnym novinárom sumu 10 miliónov eur ročne, aby z peňazí mohli financovať vyšetrovanie korupčných a iných káuz minulých, ale aj novovznikajúcej... Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | SITA