Najaktívnejšia sopka v Indonézii vybuchla bez varovania! (VIDEÁ)
04 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Najaktívnejší stratovulkán v Indonézii, Merapi, vybuchol bez varovania v utorokové ráno už druhýkrát v mesiaci, informuje portál RT.





Stratovulkán vyvrhol do neba masívny dym z popola vysoký až 6 km, ktorý zakryl celé okolie popolom a prachom. Úrady vydali najvyššiu výstrahu pre letovú prevádzku a vyzvali pilotov, aby sa vyhli tejto oblasti. Zároveň vytvorili zakázanú zónu 3 km okolo sopky, v ktorej sa vytvorili lávové a pyroplastické prúdy.

Zábery okoloidúcich svedkov zobrazujú plný rozsah hnevu prírody.






Počiatočná erupcia údajne trvala takmer osem minút a medzinárodné letisko pri meste Solo bolo dočasne zatvorené, napriek tomu, že bolo vzdialené až 40 km od sopky. Žiadne straty na životoch ani zranenia nahlásené neboli.



„Obyvatelia začali monitorovať situáciu popri každodenných činnostiach," uviedol starosta dediny Klakah Marwoto. Posledná veľká erupcia sopky v roku 2010 si vyžiadala vyše 300 životov a prinútila evakuáciu zhruba 280 000 ľudí.



Indonézia sa nachádza v tzv. „Ohnivom kruhu," v obrovskej oblasti seizmickej a sopečnej nestability, kde sa zrážajú tektonické platne, čo vedie k monštruóznym zemetraseniam a deštruktívnym sopečným erupciám.

„Útok na Európu!“ Rakúsky kancelár Kurz reaguje na voľný vstup migrantov cez turecké hranice
03 | 03 | 2020 | Timotej Dudka