Čaputová poverila lídra hnutia OĽaNO Matoviča zostavením vlády
04 | 03 | 2020 I SITA

 Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverila lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča zostavením vlády.


Hnutie OĽaNO sa stalo víťazom parlamentných volieb, ktoré sa konali 29. februára. Svoj hlas mu odovzdalo 25,02 percenta voličov. Čaputová tak dodržala ústavnú zvyklosť a naplnila svoje dávnejšie vyhlásenie, že zostavením vlády poverí lídra víťaznej strany vo voľbách.

„Poverila som pána Matoviča na základe toho, že jeho strana vyhrala voľby a predstavitelia strán deklarovali, že sú pripravení do vlády vstúpiť,“ povedala prezidentka. Dodala, že na pleciach lídrov budúcej koalície leží veľká zodpovednosť. Podľa hlavy štátu Slovensko potrebuje „silnú, legitímnu a dôveryhodnú vládu“.

Matovič vníma poverenie ako „najťažšiu domácu úlohu“ v živote. „Chcem, aby to bolo v knižkách dejepisu zapísané ako najlepšia vláda, aká tu kedy bola,“ zdôraznil.

B.Kollár: Sme rodina by mohlo dostať rezort obrany, dopravy a post vicepremiéra
Kollár tiež povedal, že Sme rodina nemá v pláne obsadiť ministerstvo životného prostredia. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | TASR


Podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb by koalícia strán OĽaNO, Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí mali v parlamente 78 kresiel, mali by tak teda väčšinu v 150-člennej poslaneckej snemovni. S hnutím Sme rodina by však mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu v počte 95 kresiel.

Matovič trvá na štvorkoalícii, a to najmä z dôvodu, aby mohla uskutočniť ústavné zmeny. Najčastejšie sa v tejto veci spomínajú bezpečnostné previerky sudcov. K tomu však bude potrebné zmeniť ústavu.

Medzi lídrami možných koaličných strán však vzniklo viacero „trecích plôch“. Richard Sulík (SaS) kritizuje plán Borisa Kollára (Sme rodina) na výstavbu 25-tisíc bytov, ekonomický expert OĽaNO Ján Marosz nazval plány Kollárovho hnutia pre ministerstvo dopravy „cestou do pekla“. Andrej Kiska (Za ľudí) sa vyjadril, že nesmú vzniknúť pochybnosti o morálnom kredite budúcej vlády. Kollár to označil za „komické, keď to vychádza z úst pána Kisku“.

Podľa Matoviča má strana Za ľudí pred vstupom do koalície isté obavy
O vstupe Kiskovcov do koalície rozhodne až ich štvrtkové predsedníctvo. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | SITA


Budúca vláda by mala mať v Národnej rade SR ústavnú väčšinu. Médiám to v Prezidentskom paláci potvrdil líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič. Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes Matoviča poverila zostavením vlády. Hnutie OĽaNO sa totiž stalo víťazom parlamentných volieb, ktoré sa konali 29. februára. Svoj hlas mu odovzdalo 25,02 percenta voličov. Čaputová tak dodržala ústavnú zvyklosť a naplnila svoje dávnejšie vyhlásenie, že zostavením vlády poverí lídra víťaznej strany vo voľbách.

Matovič dnes zároveň vyhlásil, že teoreticky môže vláda fungovať skôr bez strany Za ľudí ako bez hnutia Sme rodina. „Zajtra mám stretnutie s predsedom strany Za ľudí Andrejom Kiskom, ktoré by som chcel absolvovať ešte pred rokovaním ich predsedníctva. Dnes by som sa ešte chcel stretnúť s Richardom Sulíkom (predseda SaS, pozn. SITA) a Borisom Kollárom (predseda Sme rodina, pozn. SITA). Termín a miesto však ešte nemáme dohodnuté,“ priblížil líder OĽaNO.

Koalícia ešte neexistuje, ale partneri sa už hádajú ako psy
Povolebná realita ukázala medzi stranami možnej koalície veľké trecie plochy. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Doplnil, že sa pokúsi čím skôr predstaviť aj mená konkrétnych členov vlády. Koaličným partnerom chce navrhnúť, aby prácu politikov kontrolovali investigatívni novinári prostredníctvom fondu pre investigatívnu žurnalistiku.

Ak podľa Matoviča koalícia Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia (PS/Spolu) podá ústavnú sťažnosť a zistí, že získala vo voľbách o tisíc hlasov viac, majú dvere otvorené. Koalícia PS/Spolu sa nedostala do parlamentu. Chýbalo jej 926 hlasov.

Smart kamery aj detské monitory napádajú kyberzločinci. Ako sa chrániť?
Tak fantastické novinky ako smart kamery či detské elektronické opatrovateľky čoraz častejšie napádajú hekeri. Len nedávno sa v Amerike stalo, že neznámy kyberzločinec sa prihovoril malému dievčaťu prostredníctvom smart kamery, pričom sa... Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová