„Útok na Európu!“ Rakúsky kancelár Kurz reaguje na voľný vstup migrantov cez turecké hranice
03 | 03 | 2020 I Timotej Dudka
Európa bola podrobená skúške po tom, ako Turecko poskytlo voľný priechod miliónom migrantov smerujúcich na západ, na čo reagoval aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz a označil kroky Ankary za „útok na EÚ,“ uviedol portál RT.




„Posledný krok Turecka, ktorý umožňuje migrantom vstúpiť do Európskej únie je útok na Európu a tiež je to pre ňu veľká skúška,“ povedal Kurz v utorok. Ak sa európske krajiny poddajú nátlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, 13 000 migrantov, ktorí zúfalo čakajú na gréckej hranici bude iba „začiatkom,“ varoval rakúsky kancelár.

Podľa Kurza migranti zhromaždení na gréckej hranici nepochádzali z vojnových častí Sýrie a boli „zámerne organizovaní“ Tureckom. Erdogan sa údajne nestará o utečencov, pretože ich chce používať ako „vyjednávací nástroj na vyvíjanie nátlaku,“ povedal Kurz. Varoval tiež, že nová migračná kríza podobná roku 2015 by sa mala odvrátiť „za každú cenu,“ pričom vyzýva členské štáty EÚ, aby spolu odolávali nátlaku Turecka.

Konflikt v Líbyi: „Vystresovaný“ vyslanec OSN odstúpil z funkcie kvôli mentálnemu zdraviu
Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu Ghassan Salame rezignoval na svoju funkciu a ako dôvod uviedol, že jeho úsilie o nastolenie mieru v severoafrickej krajine vážne poškodzuje jeho zdravie, informuje BBC. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Kanclérka Angela Merkelová, ktorej krajina v posledných rokoch schválila viac ako milión žiadateľov o azyl, vyjadrila podobný názor. Uznáva, že „Turecko čelí veľkej výzve týkajúcej sa Idlibu,“ uviedla však, že je neprijateľné, že Erdogan vyjadruje svoju nespokojnosť pri tom, ako púšťa utečencov do Európy.

Bývalá nemecká ministerka obrany a súčasná líderka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že povolenie na vstup miliónov migrantov do Európy „nemôže byť odpoveďou alebo riešením problémov Turecka v Sýrii.

Medzitým grécke orgány, ktoré sa snažia zadržať vlnu utečencov na svojich hraniciach, označili nával migrantov ako „inváziu“Grécka polícia vypustila slzný plyn na migrantov, ktorí sa pokúsili zaútočiť na hraničný plot, zatiaľ čo pobrežná stráž sa pokúsila zastaviť člny pre utečencov tým, že ich vytlačila mimo južné ostrovy krajiny.

Zamestnanci spoločnosti Twitter musia kvôli koronavírusu pracovať iba z domu
Twitter oznámil svojim zamestnancom v Ázii, že vďaka neustále šíriacemu sa vírusu Covid-19 budú musieť od pondelka pracovať výhradne iba z domu, informuje BBC. Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Timotej Dudka