Indonézia zatvorila svoje medzinárodné letisko z dôvodu erupcie sopky Merapi
03 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Erupcia na vrchu Merapi trvala viac ako sedem minút a bolo ju počuť v oblastiach vzdialených viac ako 30 kilometrov. informuje portál DW.


Masívny oblak sopečného popola prinútil úrady uzavrieť medzinárodné letisko na ostrove Java. Najaktívnejšia sopka v Indonézii, Mount Merapi, vybuchla v utorok a do vzduchu vymrštila dym a popol až do výšky 6 000 metrov.

Miestna agentúra pre výskum geológie a vulkanológie varovala ľudí, aby sa zdržiavali mimo 3-kilometrovej zóny okolo kráteru, pričom varovali pred možným nebezpečenstvom vytekajúcej lávy a iného sopečného materiálu.

Agentúra uviedla, že erupcia trvala takmer osem minút, bola sprevádzaná dažd'om popola a piesku ktorý zasiahol niekoľko komunít v blízkosti miest Solo a Yogyakarta na hlavnom ostrove Java. Svedkovia hlásili, že počuli dunenie sopky aj v miestach vzdialených asi 30 kilometrov od epicentra.

Indonézia vrátila kontajnery s odpadom do Francúzska a Hongkongu
Indonézia vrátila sedem lodných prepravných kontajnerov s ilegálne dovezeným odpadom naspäť do Francúzska a Hongkongu, informoval v utorok predstaviteľ colnice. Ide o najnovší krok juhovýchodnej ázijskej krajiny, ktorá začala vracať odpad do... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR

Letisko je zatvorené

Úrady vyhlásili poplach a vyzvali orgány, aby dočasne uzavreli medzinárodné letisko v meste Solo, vzdialené asi 40 kilometrov. Podľa hovorcu letiska boli zrušené štyri lety. "Spolupracujeme s orgánmi s cieľom monitorovať vplyv pohybu sopečného popola na možnosti znovuobnovenia prevádzky letiska," uviedol hovorca.

Agentúra pre sopky uviedla, že výstražný stav v Merapi zostane na treťom najvyššom stupni vzhľadom k stále prebiehajúcej sopečnej aktivite.

Vrchol Merapi, 2 930 metrov vysoký, je obľúbenou turistickou atrakciou a poľnohospodári využívajú úrodnú pôdu na jeho svahoch na pestovanie plodín. Posledné veľké výbuchy sopky v roku 2010 zabili viac ako 340 ľudí.

Indonézia, súostrovie s viac ako 17 000 ostrovmi a ostrovčekmi, má takmer 130 aktívnych sopiek. Juhovýchodná Ázia je náchylná na zemetrasenia a sopečnú činnosť, pretože leží na tichomorskom „ohnivom kruhu“, v obrovskej oblasti, kde sa stretáva veľa tektonických platní.

Indonézska sopka pri erupcii vychrlila popol až 2000 metrov do vzduchu
Merapi, jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii, vybuchla vo štvrtok, pričom vychrlila popol do výšky až 2000 metrov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Marek Molnár