Grécka pobrežná stráž odháňa migrantov, ktorí sa snažia dostať na ich čln (Video)
03 | 03 | 2020 I Timotej Dudka
Na znepokojivých záberoch z videa je vidieť, ako grécka pobrežná stráž odháňa čln plný migrantov, ktorí priprávali z pobrežia Bodrumu a snažia sa prekonať grécke hranice, uviedol portál RT.




Na záberoch, ktoré poskytli turecké úrady, je možné vidieť jedného zo strážnikov, ktorý s kovovou tyčou odtláča a udiera utečencov v snahe udržať ich od gréckej hranice. Ďalší príslušník pobrežnej stráže strieľa varovné výstrely do vzduchu, chvíľu predtým, ako čln s utečencami zrýchli preč smerom od hraníc.



Vo vyhlásení pre novinárov turecký úradník uviedol, že grécke pobrežné hliadky „vykonali manéver zameraný na potopenie gumového člnu.“ Šokujúce video prichádza krátko po pondelkových správach, že sa pri gréckom pobreží prevrátil čln so 48 prisťahovalcami a zomrelo pritom dieťa.

Turecko doteraz bránilo migrantom v prechode do Grécka na základe dohody podpísanej s EÚ v roku 2016. Rozhodnutie o jej porušení prišlo po eskalácii nepriateľských akcií v sýrskej provincii Idlib, kde sýrske letecké sily zabili minulý štvrtok viac ako 30 tureckých vojakov.

Atény sľúbili, že na svojej hranici uplatnia politiku maximálneho „odstrašovania“ a obvinili Ankaru z používania migrantov „ako pešiakov na vyvíjanie diplomatického nátlaku“.

„Útok na Európu!“ Rakúsky kancelár Kurz reaguje na voľný vstup migrantov cez turecké hranice
03 | 03 | 2020 | Timotej Dudka