Turecko varuje, že púšťa milióny migrantov do Európy
02 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Turecký prezident vyhlásil, že „milióny“ migrantov a utečencov bude čoskoro smerovať do Európy. Uviedol portál BBC.


Recep Tayyip Erdogan varoval EÚ, že Turecko sa už ďalej nedokáže riadiť dohodou z roku 2016 o zabránení vstupu migrantov do Európy. Podľa jeho slov sa Turecko nedokáže vyrovnať s novou vlnou sýrskych utečencov.

Takmer milión Sýrčanov utieklo na tureckú hranicu uprostred vojny medzi tureckými povstalcami a sýrskymi vládnymi silami. V Turecku sa už nachádza 3,7 milióna sýrskych utečencov, ako aj migrantov z iných krajín.

V televíznom príhovore Erdogan uviedol, že EÚ neposkytla pomoc pri presídľovaní sýrskych utečencov do „bezpečných zón“ v Sýrii. Po tom, ako Turecko minulý týždeň dovolilo migrantom, aby vstúpili do územia Európy, vyhlásil, že „sto tisíc už prekročilo hranicu, pričom čoskoro ich má byť milión“.

Pri útoku tureckých dronov prišlo o život 19 sýrskych vojakov
Devätnásť sýrskych vojakov bolo zabitých pri útoku tureckých dronov v regióne Idlib, informuje BBC. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Turecký vodca neposkytol žiadny dôkaz o svojich údajoch, Grécko však uviedlo, že od nedeľného rána sa na východné ostrovy v Egejskom mori dostalo asi 1 000 migrantov z Turecka. Grécko okrem toho uviedlo, že za 24 hodín zastavilo takmer 10 000 migrantov v prekročení cez hranice. Popri Sýrčanoch boli medzi utečencami na hranici aj Afganci a Západoafričania.

„Buď týchto ľudí privedieme k dôstojnému životu vo vlastnej krajine, alebo si každý z nich odnesie svoj podiel na tomto bremene. Doba, v ktorej je obeť iba jedna strana skončila,“ uviedol Erdogan.

Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v utorok chystajú na hranicu s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Grécko nedávno zablokovalo všetky nové žiadosti o azyl. Agentúra Frontex tvrdí, že skúma, ako najlepšie pomôcť Grécku pri rýchlom nasadení hraničných posíl EÚ.

Severná Kórea vystrelila dve rakety smerom k Japonskému moru, uviedla juhokórejská armáda
Severná Kórea údajne vystrelila dve rakety, ktoré spadli do Japonského mora, informovali vedúci Južnej Kórey (JCS) začiatkom pondelka. Typ rakiet je zatiaľ neznámy. Informoval portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Marek Molnár