Českí priekupníci mali nelegálny arzenál zbraní a obchodovali s nimi
02 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Desať tisíc kusov streliva, sedem granátov, rovnaký počet guľometov, dvanásť samopalov, päť pušiek, granátomet alebo tlmiče výstrelu. K tomu tridsaťšesť náhradných hlavní rôznych kalibrov. To je len zlomok zbraní, ktoré zabavili kriminalisti Národnej centrály proti organizovanému zločinu trojici mužov zo stredných Čiech a južnej Moravy, ktorí s nimi roky nelegálne obchodovali. Informuje iDnes.


Prípad potvrdzuje sobotňajšie zistenie MF DNES, že v Českej republike funguje nelegálny obchod so zbraňami a napríklad českí neonacisti dohovárali predaj zbraní svojim nemeckým kolegom, ktorí s nimi chceli útočiť na mešity a zabíjať moslimov. Akciu prekazila pred pár týždňami nemecká polícia. Jeden z trojice obvinených podľa kriminalistov nakupoval najmenej od roku 1997 krátke aj dlhé zbrane. Dovážal ich z búrz v Belgicku, Rusku aj v Českej republike. Zároveň skupoval aj znehodnotené zbrane, ktoré už nikdy nemali strieľať.

"Ty za pomoci ďalších osôb reaktivoval a potom predával alebo ich uchovával vo väčšom množstve - zhruba sto kusov - v mieste svojho bydliska spolu s ďalšími predmetmi, ktoré napríklad obsahovali trhavinu pentrit," opísal hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Pentrit je silná výbušnina, ktorá sa používa ako rozbuška alebo prímes slabších výbušnín, napríklad semtexu, a zároveň v armáde v trieštivých náložiach. K terorizmu ju chcel použiť napríklad v decembri 2001 britský terorista Richard Reid. Prepašoval ju v topánkach na palubu lietadla z Paríža do Miami a pokúsil sa ju neúspešne odpáliť, po zatknutí potom pri výpovedi vyhlásil, že recept, ako pentrit vyrobiť, získal na internete. Suroviny mal od Čecha alebo Slováka, s ktorým sa stretol v Amsterdame.

Streľba v Prahe! Na Južnom Meste zomrel muž, žena je v kritickom stave
V Prahe na Južnom Meste sa dnes ráno strieľalo. V jednom z panelových domov v ulici bol nájdený mŕtvy muž. Žena, s ktorou pravdepodobne žil, leží v kritickom stave v nemocnici. Prípad je momentálne prešetrovaný kriminálnou políciou. Informuje... Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Dominik Simon

Samopal za stopäťdesiat eur a prerobené flobertky

Podobne ako trojica teraz zadržaných mužov sa chceli k zbraniam dostať aj českí neonacisti - doviezť znehodnotené zo Slovenska a vrátiť im schopnosť strieľať. Na slovensku platia mierna pravidlá pre znehodnocované zbrane a podľa odborníkov nie je zložité ich znovu sprevádzkovať. Zároveň inzerátov na predaj znehodnotených zbraní aj webov, ktoré sa predajom zaoberajú, sú desiatky. Najznámejšie československý samopal vzor 58P, ktorý používali od päťdesiatych rokov až do roku 2004 všetci vojaci základnej služby, sa dá kúpiť od 150 EUR. Policajti tiež zaistili medzi zbraňami pištoľ, ktorá bola pôvodne Flobertka, ale bola nelegálne upravená na ostrú kalibru 9 milimetrov.

"Flobertky sú pištole, ktoré sú najbližšie ostrým zbraniam, ale môžete si ich voľne kúpiť a vlastniť bez zbrojného preukazu. Sú určené k výcvikovým účelom a športovej streľbe na kratšie vzdialenosti, "vysvetľuje predajca zbraní a streliva Ján Michálek. Flobertky nikdy neboli určené k streľbe ostrých nábojov, napriek tomu jednoduchými úpravami z nich ľudia nelegálne urobia smrtiacu zbraň. "Najčastejšie do hlavne vložia kovovú objemku, čím ju zosilnia. Alebo vymenia hlaveň úplne, "opisuje Michálek.

Aj podľa kriminalistov takto upravené zbrane končia u rôznych pouličných gangov či kriminálnikov, a to napríklad v Anglicku, kde sú prerobené flobertky veľkým hitom. Dôvod je jednoduchý - je tam pomerne prísna zbraňová legislatíva a sú tak lacnou a dostupnou alternatívou. Trojicu obchodníkov policajti vyšetrujú na slobode. Obvinili ich z nedovoleného ozbrojovania a prípad dozoruje Obvodné štátne zastupiteľstvo pre Prahu 5.

Muž, ktorého polícia zadržala s maketou zbrane v Ostrave, skončil na psychiatrii
Muž, ktorého polícia v stredu zadržala v Mestskej nemocnici Ostrava s maketou zbrane, je podozrivý z výtržníctva. Vzhľadom k svojmu zlému duševnému stavu bol umiestnený do psychiatrickej nemocnice. ČTK to dnes povedal policajný hovorca René... Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Dominik Simon